Depolanmış ürün zararlısı tribolium castaneum herbst 'un (coleoptera: tenebrıonıdae) mücadelesinde yüksek ve düşük sıcaklık uygulamaları üzerine araştırmalar
Researches on high and low temperature applications in the control of tribolium castaneum (herbst) (coleoptera: tenebrionidae).
- Tez No: 981720
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜRAY FERİZLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Düşük sıcaklık, Low temprature
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bitki Koruma Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Tribolium castaneum (Herbst, 1797) (Coleoptera:Tenebrionidae) 'un mücadelesinde düşük ve yüksek sıcaklık uygulamasının etkinliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Böceklerin farklı biyolojik dönemleri, farklı sıcaklıklarda 0 (kontrol), 1, 3, 6, 9, 12, 24, 48 ve 168 saat olarak farklı uygulama sürelerince maruz bırakılmıştır. Çalışmada uygulama süresinin ardından ölüm oranları belirlenmiştir. Düşük sıcaklık uygulaması kapsamında böceklerin yaşam faaliyetleri için oldukça düşük bir sıcaklık olan -18 ˚C 'de 1 saatte tüm evrelerde %100 ölüm gerçekleşirken, denemede kullanılan diğer bir düşük sıcaklık değeri olan -15 ˚C'de mutlak ölüme böceğin tüm evrelerinde 9 saatte ulaşılmıştır. -10 ˚C de T. castaneum 'un tüm gelişme evrelerinde %100 ölüme 168 saatte ulaşılmıştır. -5 ˚C sıcaklıkta sıcaklık değerinin artmasıyla birlikte yumurta evrelerinde 6 saate görülen mutlak ölüm tüm evrelerde 168 saatte gerçekleşmiştir. Sıcaklık değeri düştükçe, %100 ölümün gerçekleşme süresi artmış; 0 ve 5 ˚C uygulamalarında en uzun uygulama süresi olan 168 saatte dahi mutlak ölümün gerçekleşmediği belirlenmiştir. Yüksek sıcaklıklarda ise mutlak ölüm daha kısa sürelerde gerçekleşmiştir. 45 ˚C'de %100 ölüme tüm evrelerde 3 saatte ulaşılırken, 50 ve 55 ˚C' de mutlak ölüm 1 saatte gerçekleşmiştir. Sonuç olarak, düşük sıcaklıklardan -18, -15 ve -10 ˚C ile yüksek sıcaklık olarak 45, 50 ve 55 ˚C'nin ürün kalitesini etkilemediği sürece T. castaneum 'un tüm evrelerinde kabul edilebilir sürelerde mücadele amacıyla kullanılabileceği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effectiveness of low and high temperature applications in the control of Tribolium castaneum (Herbst, 1797) (Coleoptera: Tenebrionidae). Beetles at different biological stages were exposed to various temperatures (0 [control], 1, 3, 6, 9, 12, 24, 48 and 168 hours) at different time intervals. After the exposure period, mortality rates were determined. When subjected to low temperatures, the survival of beetles significantly decreased. At -18 ˚C, 100% mortality was achieved within 1 hour in all stages, while at another low temperature used in the experiment, -15 ˚C, the minimum time required to reach 100% mortality was 168 hours. At -10 ˚C, the time needed to achieve 100% mortality in all developmental stages of T. castaneum was also 168 hours. At -5 ˚C, as the exposure time increased, egg mortality was first observed, followed by other stages; 100% mortality was reached at 168 hours. As the temperature increased from 0 to 5 ˚C, the time required for 100% mortality also increased, and complete mortality could not be achieved in all stages. At high temperatures, 100% mortality was achieved in shorter durations. At 45 ˚C, 100% mortality was observed after 48 hours, and at 50 ˚C and above, full mortality occurred within 1 hour. These results demonstrated that exposure to low temperatures of -18, -15, and -10 ˚C ve high temperatures of 45, 50, and 55 ˚C could be used for effective control of T. castaneum in all life stages within acceptable durations.