Farklı spor disiplinine dahil olan sporcularda iki farklı yüklenme sonrası serum Speksin düzeyinin incelenmesi
Investigation of serum Spexin levels after two different loading periods in athletes belonging to different sports disciplines
  1. Tez No: 981721
  2. Yazar: SAFİYE AYCAN PAKSOY UÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR GÜL ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: sporcu, aralıklı egzersiz, sürekli egzersiz, anaerobik güç, aerobik güç, athlete, interval exercise, continuous exercise, anaerobic power, aerobic power
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporcu Sağlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sedanter bireyler ile üç farklı spor disiplininde aktif olarak antrenman yapan genç erişkinlerde, iki farklı akut egzersiz protokolü sonrası serum Speksin düzeylerindeki değişimlerin incelenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya her grupta 12 olmak üzere toplam 48 katılımcı dahil edildi. Antrenman deneyimlerine göre katılımcılar sedanter, anaerobik antrenman grubu, kombine antrenman grubu ve aerobik antrenman grubu olmak üzere dört gruba ayrıldı. Tüm katılımcılarda dinlenim durumunda antropometrik ölçümler, nabız, kan basıncı, fiziksel uygunluk parametreleri ve serum Speksin düzeyleri değerlendirildi. Bu değerlendirmelerin ardından tüm bireylere, bir hafta arayla iki farklı yüklenme protokolü uygulandı. Aralıklı yüklenme için Yo-Yo, sürekli yüklenme için ise Cooper protokolü uygulandı. Her protokol tamamlandığında katılımcıların serum Speksin düzeyini belirlemek için venöz kan örnekleri alındı. Sonuçlar ortalama + SD olarak sunuldu. Dağılım homojenitesi Shapiro Wilk testi ile değerlendirildi. Homojen dağılım gösteren parametrelerde gruplar arası farkı analiz etmek üzere tek yönlü varyans analizi, post hoc Tukey testi, homojenite göstermeyen parametrelerde Kruskal Wallis testi kullanıldı. p<0.05, istatistiksel önem düzeyi olarak belirlendi. Bulgular: Sedanter ve sporcularda dinlenim serum Speksin konsantrasyonları arasında fark olmadığı saptandı. Hem aralıklı, hem de sürekli yüklenme sonrası serum Speksin konsantrasyonlarının arttığı (p<0.05), ancak aralıklı yüklenme sonrası daha fazla arttığı bulundu. Sonuç: Sonuç olarak bu çalışma sedanter ve sporcu bireylerde dinlenim serum Speksin düzeyleri arasında fark olmadığını, ancak hem aralıklı hem sürekli yüklenme sonrası serum Speksin konsantrasyonlarının arttığını, aralıklı yüklenme sonrası ise pik yaptığını ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this was to investigate changes in serum Spexin concentrations after two different acute exercise protocols in sedentary and young adult athletes in three different sports disciplines. Method: A total of 48 participants were included in the study, 12 in each group. Participants were assigned one the four groups based on their training experience: sedentary, anaerobic training group, combined training group, and aerobic training group. Anthropometric measurements, heart rate, blood pressure, physical fitness parameters, and serum Spexin concentrations were assessed at rest. Two different loading protocols were applied to all individuals one week apart. The Yo-Yo protocol was used for intermittent loading, and the Cooper protocol was used for continuous loading. Venous blood samples were taken at the end of each protocol to determine serum Spexin levels. Results were presented as mean + SD. Homogeneity of distribution was assessed using the Shapiro-Wilk test. One-way analysis of variance and post hoc Tukey test were applied to parameters showing homogeneous distribution among the groups, while Kruskal-Wallis test was applied to parameters showing non-homogeneity. A statistical significance level of p<0.05 was established. Results: No difference was found between resting serum Spexin concentrations in sedentary and athlete groups. Serum Spexin concentrations increased after both intermittent and continuous loading (p<0.05), but the increase was greater after intermittent loading. Conclusion: In conclusion, this study revealed that there was no difference between resting serum Spexin levels in sedentary and athlete individuals, but serum Spexin concentrations increased after both intermittent and continuous loading, peaking after intermittent loading.