Alt abdominal cerrahilerde uygulanan anestezi tekniklerinin doku oksijenizasyonu ve postoperatif iyileşme üzerine etkisi
Effects of anesthesia techniques on tissue oxygenation and recovery in lower abdominal surgery
- Tez No: 981719
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVTAP HEKİMOĞLU ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: StO₂, Tenar, Plantar Anestezi, Spinal anestezi, Epidural anestezi, NIRS, Doku oksijenizasyonu, Postoperatif iyileşme, QoR-40, Alt abdominal cerrahi, StO₂, Thenar, Plantar Anesthesia, Spinal anesthesia, Epidural anesthesia, NIRS, Tissue oxygenation, Postoperative recovery, QoR-40, Lower abdominal surgery
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Cerrahi stres ve perioperatif ağrı, adrenerjik aktivasyonu artırarak periferik vazokonstriksiyon, azalmış perfüzyon ve doku hipoksisine yol açar. Doku oksijen basıncı (StO₂), yara iyileşmesi ve postoperatif derlenme süreci açısından kritik öneme sahiptir. Farklı anestezi teknikleri mikrosirkülasyonu ve doku oksijenizasyonunu etkileyebilir. Yakın kızılötesi spektroskopi (NIRS), bölgesel doku oksijenasyonunun noninvaziv ve sürekli olarak izlenmesine olanak tanıyan bir yöntemdir. Bu çalışmanın amacı, alt batın cerrahilerinde uygulanan farklı anestezi tekniklerinin doku oksijenizasyonu ve postoperatif iyileşme üzerindeki etkilerini araştırmak, tenar ve plantar bölgelerinin oksijenizasyonunun NIRS ile monitorizasyonun periferik doku oksijenizasyonu ve postoperatif iyileşme üzerindeki öngörü yeteneklerini değerlendirmektir. Bu prospektif, gözlemsel, tek merkezli çalışma, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Mart 2023 - Mart 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışma, etik kurul onayı (TUTF-GOBAEK 2023-25) ve ClinicalTrials.gov kaydı (NCT07102108) alınarak yürütülmüştür. Supin pozisyonda açık alt batın cerrahisi geçiren, ASA I–III risk grubunda yer alan 18–85 yaş arası toplam 180 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar uygulanan anestezi tekniğine göre dört gruba ayrılmıştır: Genel Anestezi (Grup G), Genel + Epidural (Grup GE), Spinal (Grup S) ve Epidural (Grup E), her biri 45 hastadan oluşmaktadır. Karaciğer, kalp, böbrek veya akciğer yetmezliği, periferik damar hastalığı, obezite (VKİ > 40,5), nörolojik defisit veya iletişim güçlüğü olan hastalar dışlanmıştır. Periferik doku oksijen satürasyonu (StO₂), Masimo MOC-9 cihazı (O3-RO®) kullanılarak plantar ve tenar bölgelerden ölçülmüştür. Demografik veriler, vital bulgular, insizyon uzunluğu, VAS skorları, İyileşme Kalitesi-40 (QoR-40) skorları ve postoperatif sonuçlar kaydedilmiştir. Rejyonel anestezi tekniklerinin özellikle spinal ve epidural anestezinin sempatik tonusu azaltarak mikrovasküler perfüzyonu artırdığı ve buna bağlı olarak doku oksijenizasyonunu iyileştirdiği, postoperatif iyileşmeyi hızlandırdığı, komplikasyon oranlarını azalttığı ve hastanede kalış süresini kısalttığı hipotez edilmiştir. Farklı anestezi yöntemlerinin doku oksijenizasyonu üzerindeki etkilerinin anlaşılması, mikrosirkülasyonu optimize eden ve postoperatif sonuçları iyileştiren anestezik stratejilerin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Özellikle tenar bölge StO₂ monitorizasyonunun NIRS ile yapılan noninvaziv ve sürekli izlemi, abdominal cerrahi geçiren hastalarda periferik doku perfüzyonu ve iyileşme kalitesinin değerlendirilmesinde değerli bir araç olabilir.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF ANESTHESIA TECHNIQUES ON TISSUE OXYGENATION AND POSTOPERATIVE RECOVERY IN LOWER ABDOMINAL SURGERY SUMMARY Surgical stress and perioperative pain increase adrenergic activation, leading to peripheral vasoconstriction, reduced perfusion, and tissue hypoxia. Tissue oxygen pressure (StO₂) is critical for wound healing and postoperative recovery. Different anesthesia techniques can influence microcirculation and tissue oxygenation. Near-infrared spectroscopy (NIRS) allows noninvasive and continuous monitoring of regional tissue oxygenation. This study aimed to investigate the effects of different anesthesia techniques applied in lower abdominal surgeries on tissue oxygenation and postoperative recovery, and to evaluate the predictive ability of NIRS monitoring of thenar and plantar regions in assessing peripheral tissue oxygenation and postoperative recovery. This prospective, observational, single-center study was conducted at Trakya University Faculty of Medicine between March 2023 and March 2025. The study was approved by the Ethics Committee (TUTF-GOBAEK 2023-25) and registered at ClinicalTrials.gov (NCT07102108). A total of 180 patients aged 18–85 years, ASA I–III, undergoing open lower abdominal surgery in the supine position were included. Patients were divided into four groups according to the anesthesia technique: General Anesthesia (Group G), General + Epidural (Group GE), Spinal (Group S), and Epidural (Group E), each consisting of 45 patients. Patients with liver, heart, kidney, or lung failure, peripheral vascular disease, obesity (BMI > 40.5), neurological deficits, or communication difficulties were excluded. Peripheral tissue oxygen saturation (StO₂) was measured from the plantar and thenar regions using the Masimo MOC-9 (O3-RO®) device. Demographic data, vital signs, incision length, VAS scores, Quality of Recovery-40 (QoR-40) scores, and postoperative outcomes were recorded. Regional anesthesia techniques—particularly spinal and epidural anesthesia—were hypothesized to enhance microvascular perfusion by reducing sympathetic tone, thereby improving tissue oxygenation, accelerating postoperative recovery, reducing complication rates, and shortening hospital stay. Understanding the effects of different anesthesia methods on tissue oxygenation may contribute to developing anesthetic strategies that optimize microcirculation and improve postoperative outcomes. Especially, continuous and noninvasive NIRS monitoring of thenar StO₂ may serve as a valuable tool for assessing peripheral tissue perfusion and recovery quality in patients undergoing abdominal surgery.