2006-2024 yılları arası görsel sanatlar eğitimi üzerine yazılan lisansüstü tezlerinin içerik analizi
On visual arts education between 2006-2024 content analysis of written postgraduate theses
- Tez No: 981734
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN AYRANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Sanat eğitimi, Görsel sanatlar eğitimi, İçerik analizi, Art, Art education, Visual arts education, Content analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Müzik ve Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 2006-2024 yılları arasında Türkiye'de görsel sanatlar eğitimi alanında yazılan lisansüstü tezlerinin genel eğilimlerini içerik analizi yöntemiyle incelemeyi amaçlamaktadır. YÖK Ulusal Tez Merkezi verilerine dayanarak yapılan analizler, tezlerin türlerine göre dağılımı, yıllarına göre dağılımı, kullanılan araştırma yöntemleri, çalışma gruplarının özellikleri, tercih edilen konu başlıkları ve araştırmacıların sunduğu öneriler açısından sistematik olarak değerlendirilmiştir. Araştırmada, görsel sanatlar eğitimi alanında yapılmış 104 doktora ve 351 yüksek lisans tezi olmak üzere toplam 455 lisansüstü çalışma sistematik olarak incelenmiştir. Bu kapsamlı analizin, alandaki gelecek araştırmalar için önemli bir referans kaynak oluşturmasının yanı sıra, yeni araştırma yönelimlerine ışık tutması beklenmektedir. Araştırma bulgularına göre, yüksek lisans tezleri en yoğun olarak 2019 yılında, doktora tezleri ise 2018-2019 döneminde artış göstermiştir. Bu artışta, COVID-19 pandemisinin araştırma süreçlerine etkisi olabileceği düşünülmektedir. Yöntem olarak yüksek lisans tezlerinde nitel analiz en çok tercih edilirken, karma yöntem en az kullanılan yaklaşım olmuştur. Doktora tezlerinde ise nitel analiz baskın olmakla birlikte, nicel yöntemler daha az tercih edilmiştir. Çalışma grupları incelendiğinde, yüksek lisans tezlerinde en fazla görsel sanatlar öğretmenleriyle çalışıldığı, sınıf düzeyi olarak da ortaokul 6. sınıfın öne çıktığı görülmüştür. Okul öncesi düzeydeki çalışmaların oldukça sınırlı olduğu dikkat çekmektedir. Doktora tezlerinde de benzer şekilde ortaokul düzeyi ağırlıklı olup, ilkokul 1. ve 2. sınıflara yönelik çalışma bulunmamaktadır. Konusal dağılımda, yüksek lisans tezlerinde öğretmen, öğrenci ve veli görüşleri ön plandayken, doktora tezlerinde disiplinlerarası yaklaşımlar ve kültürel perspektifler yoğunluk kazanmıştır. Çevre bilinci, sürdürülebilirlik ve müfredat uygulamaları gibi çağdaş konuların her iki düzeyde de yetersiz ele alındığı tespit edilmiştir. Öneriler kısmında, uygulamaya yönelik olarak müfredat geliştirme, teknoloji entegrasyonu ve disiplinlerarası yaklaşımlar öne çıkarken, sürdürülebilirlik temalarına daha az yer verilmiştir. Araştırmacı önerileri ise yöntem ve ölçme konularında yoğunlaşmış, sanat terapisi ve sağlık gibi alanlarda daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğu vurgulanmıştır. Sonuç olarak, Türkiye'de görsel sanatlar eğitimi alanındaki lisansüstü çalışmaların geleneksel ve disiplinlerarası konulara odaklandığı, ancak küresel öneme sahip çağdaş meselelerin yeterince araştırılmadığı görülmektedir. Bu durum, gelecek çalışmalar için sürdürülebilirlik, çevre bilinci ve yenilikçi müfredat uygulamaları gibi alanlarda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the general trends in postgraduate theses produced in the field of visual arts education in Türkiye between 2006 and 2024 through the method of content analysis. Based on data obtained from the National Thesis Center of the Council of Higher Education (YÖK), the theses were systematically analyzed in terms of their types, distribution by year, employed research methods, characteristics of the study groups, preferred subject areas, and the recommendations presented by the researchers. A total of 455 postgraduate theses were examined, including 104 doctoral dissertations and 351 master's theses. This comprehensive analysis is expected to serve not only as a valuable reference for future research in the field, but also to shed light on emerging research orientations. The findings indicate that the production of master's theses peaked in 2019, while doctoral dissertations increased notably during the 2018–2019 period. It is considered that the COVID-19 pandemic may have influenced research activities during this time. Regarding research methodology, qualitative approaches were most frequently employed in master's theses, whereas mixed methods were the least preferred. Similarly, qualitative methods dominated doctoral dissertations, with limited use of quantitative approaches. Analysis of the study groups revealed that visual arts teachers were the most frequently studied population in master's theses, with the 6th grade level in middle schools being particularly prominent. Conversely, studies at the preschool level were found to be highly limited. Doctoral dissertations also predominantly focused on the middle school level, with no studies identified for the 1st and 2nd grades of primary education. In terms of thematic distribution, master's theses commonly emphasized the perspectives of teachers, students, and parents, whereas doctoral dissertations tended to adopt interdisciplinary approaches and cultural perspectives. It was observed that contemporary issues such as environmental awareness, sustainability, and curriculum implementation were insufficiently addressed at both levels. Within the scope of researcher recommendations, practical suggestions largely focused on curriculum development, technology integration, and interdisciplinary approaches, while sustainability-related themes received comparatively less attention. The majority of the recommendations were concentrated on methodological and assessment-related aspects, and there was a noted need for further research in areas such as art therapy and health. In conclusion, postgraduate research in the field of visual arts education in Türkiye has primarily focused on traditional and interdisciplinary subjects, whereas globally significant contemporary issues remain underexplored. These findings underscore the necessity for future studies to give greater attention to themes such as sustainability, environmental consciousness, and innovative curriculum practices.