Tunceli'de yetiştirilen assaf koyun ırkında bulunan BMP15 ve GDH9 doğurganlık gen polimorfizmlerinin moleküler karakterizasyonu
Molecular characterization of BMP15 and GDH9 fertility gene polymorphisms in assaf sheep breed raised in Tunceli
- Tez No: 981733
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALTUĞ KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Asaf, Asaf
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Koyun (Ovisaries) dünya genelinde yaygın olarak kullanılan çiftlik hayvanıdır. Süt, et, yün gibi yaşamsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini kolaylaştıran ürünlere kaynak oluşturmaktadır. Assaf koyunları ivesi ve doğu friz koyunlarının melezlemesi bir ırk olarak f-Filistinde ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı Assaf ırkında BMP15 (FecXG ve FecXI-bone morphogenetic protein 15) ve GDF9 (G1 ve G4-growth differentiationfactor9) genlerinin polimorfizmini ve genotipler ile yavru sayısı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Toplam 100 koyundan kan örnekleri alındı. Genomik DNA tam kandan elde edildi. Araştırılan genlerin polimorfizmlerini belirlemek için PCR-RFLP tekniği kullanıldı. Bu çalışmada doğurganlık genleri olan GDF9 ve BMP15 genlerinin Tunceli'de yayılış gösteren Assaf koyunlarında genotip araştırılmıştır. Buna karşılık BMP15 ve GDF9 E1'de belirlenen BB-AA genotipleri diğer genotiplere göre doğurganlıkla ilişkili olduğu ve istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir (P<0.05). GDF9 E2 de ise doğurganlıkla istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Tunceli bölgesinde yetiştirilen Assaf koyunlarında belirlenen BMP15 veGDF9 belirlenen genetik farklılıkların koyunlarda doğurganlıkla ilişkili olabileceği elde edilen sonuçlarla belirlenmiştir. Koyun ıslah çalışmalarında BMP15 ve GDF9 genlerinde belirlenen bu farklılıkların yerel koyun ırklarının genetik ilerlemeleri için potansiyeli bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Sheep (Ovis aries) are widely used farm animals around the world. They provide resources for products that facilitate the sustainability of vital activities such as milk, meat and wool. Assaf sheep emerged as a breed in Palestine by crossbreeding Awassi and East Frisian sheep. The aim of this study was to investigate the polymorphism of BMP15 (FecXG and FecXI-bone morphogenetic protein 15) and GDF9 (G1 and G4-growth differentiation factor 9) genes in Assaf breed and the relationship between genotypes and number of offspring. Blood samples were taken from a total of 100 sheep. Genomic DNA was obtained from whole blood. PCR-RFLP technique was used to determine the polymorphisms of the investigated genes. In this study, genotypes of fertility genes GDF9 and BMP15 were investigated in Assaf sheep distributed in Tunceli. On the other hand, BB-AA genotypes determined in BMP15 and GDF9 E1 were found to be associated with fertility compared to other genotypes and were found to be statistically significant (P<0.05). However, no statistically significant association was found with fertility in GDF9 E2.The results show that genetic differences determined in BMP15 and GDF9 in Assaf sheep raised in the Tunceli region may be related to fertility in sheep. These differences determined in BMP15 and GDF9 genes in sheep breeding studies have the potential for genetic improvements in local sheep breeds.