Manifesto olarak mobilya
Furniture as a manifesto
- Tez No: 981735
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ANDAY TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Mobilya tasarımı, Furniture design
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, mobilya tasarımı ile düşünce temsili arasındaki ilişkiyi görsel anlatı üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda mobilya tasarımındaki düşünsel arka planın nasıl şekillendiğini ve görsel anlatıyı nasıl etkilediğini tartışan araştırma; 'mobilya tasarımında düşünce temsilinin, görsel anlatı üzerindeki etkileri' ve 'mobilya tasarımında düşünce temsilinin, görsel anlatıya entegrasyonu' olmak üzere iki araştırma sorusu etrafında yapılandırılmıştır. Nitel araştırma deseni ile gerçekleştirilen çalışma kapsamında; araştırma sorularına yanıt aramak için Peirce'ın göstergebilimsel çözümleme yöntemi tercih edilmiştir. Bu çerçevede, Eames Lounge Chair (Charles ve Ray Eames, 1956), Up Armchair (Gaetano Pesce, 1969) ve Favela Chair (Campana Kardeşler, 1991) isimli mobilya tasarımlarında görsel anlatıya doğrudan ya da dolaylı olarak etki eden unsurlar göstergebilimin üçlü ilişkisi (gösteren, gösterilen ve yorumlayan) üzerinden çözümlenmiştir. Gerçekleştirilen çözümleme sonucunda elde edilen bulgular; araştırma kapsamında incelenen üç mobilya tasarımının da farklı ideolojilerden etkilendiğini göstermektedir. Eames Lounge Chair, ekonomik ideolojiyi görsel anlatıya dâhil ederek, modern tüketim kültürü ve orta sınıf lüks anlayışıyla ilişkili bir tasarım dili sunmaktadır. Up Chair, toplumsal ideolojiyi yansıtarak, kadın bedeni üzerinden güç ilişkileri ve cinsiyet politikalarına dair eleştirel bir söylem üretmektedir. Favela Chair ise kültürel ideolojiyi görsel anlatıya taşıyarak, Brezilya'nın gecekondu estetiğine dayalı yerel üretim pratiklerini tasarım dünyasında görünür kılmaktadır. Bu üç örnek, mobilya tasarımının sadece işlevsel bir nesne olmanın ötesinde, belirli ekonomik, toplumsal ve kültürel anlatıları içeren bir manifesto olarak nasıl işlev görebileceğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak; düşünce temsillerinin mobilya tasarımlarına biçim, malzeme ve üretim süreci gibi bir dizi tasarım faktörü aracılığıyla entegre edildiğini ve bu faktörlerin mobilya tasarımlarının görsel anlatıları üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğunu çıkarsamak mümkündür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between furniture design and thought representation through visual narrative. It explores how the conceptual background of furniture design is shaped and how it influences visual narrative. The study is structured around two research questions: 'the effects of thought representation on visual narrative in furniture design' and 'the integration of thought representation into visual narrative in furniture design.' Conducted using a qualitative research design, the study employs Peirce's semiotic analysis method. Within this framework, three furniture designs—Eames Lounge Chair (Charles and Ray Eames, 1956), Up Armchair (Gaetano Pesce, 1969), and Favela Chair (Campana Brothers, 1991)—are analyzed in terms of the elements that influence their visual narratives, based on Peirce's triadic relation of signifier, signified, and interpreter. The findings indicate that each furniture design examined is influenced by different ideologies. The Eames Lounge Chair incorporates economic ideology into its visual narrative, reflecting modern consumer culture and middle-class luxury. The Up Chair conveys social ideology, offering a critical discourse on power relations and gender politics through the representation of the female body. The Favela Chair integrates cultural ideology, making local production practices from Brazil's informal settlements visible in the design world. These examples demonstrate how furniture design functions as a manifesto, conveying economic, social, and cultural narratives beyond its functional role. Ultimately, the study concludes that thought representations are integrated into furniture design through form, material, and production processes, significantly shaping their visual narratives.