Van koşullarında birinci ve ikinci ürün olarak yetiştirilen bazı silajlık mısır (Zea mays L.) çeşitlerinin hasıl verim ve bazı verim unsurlarının belirlenmesi
Determination of green yield and some yield components of silage corn cultivars grown first and second crop in Van condition
- Tez No: 98179
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mısır, silaj, mısır çeşitleri, ikinci ürün, Corn, silage, corn cultivars, second crop
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu araştırma, Van koşullarında bazı silajlık mısır çeşitlerinin birinci ürün ve ikinci ürün olarak yetiştirilmesi durumunda silajlık hasıl verim ile diğer verim unsurlarını belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma; 1999 yılında Van Ziraat Meslek Lisesi tarla arazisinde yürütülmüştür. Deneme, bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuş olup, birinci ürünün ekimi 5 Mayıs 1999, ikinci ürünün ekimi ise 5 Temmuz 1999 tarihinde yapılmıştır. Denemede P-3335, P-3394, Frassino, TTM-815, RX-899 ve Arifıye mısır çeşitleri kullanılmıştır. Araştırmada; birinci ürün ekiminden ortalama 5704.5 kg/da yeşil ot ve 1483.0 kg/da kuru ot, ikinci ürün ekiminden ise 7403.2 kg/da yeşil ot ve 1617.9 kg/da kuru ot elde edilmiştir. Birinci ürün ekiminden daha fazla yaprak ve koçan oram, daha düşük sap oram elde olunurken; ikinci ürün ekiminden ise daha fazla yeşil ot verimi elde edilmiştir. Araştırmada kullanılan çeşitlerden gerek hasıl verim ve gerekse silaj kalitesi açısından en uygun çeşitlerin, RX-899, Frassino ve P-3394 olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was performed to determine green yield and some other yield components of silage corn grown as main and second crop in Van conditions. The research was conducted at the field of Van Agriculture High School in 1999. The experimental design was split plot with three replication. Main and second crops were planted on May 5, 1999 and July 5, 1999, respectively. In the experiment, P- 3335, P-3394, Frassino, TTM-815, RX-899, Arifiye corn cultivars were used. Corn cultivars produced 5704.5 kg/da green herbage and 1483.0 kg/da hay, when they were planted as main crop. Corn cultivars also produced 7403.2 kg/da green herbage and 1617.9 kg/da hay, when they were planted as second crop. Main crop had higher leaf and ear ratio and lower stalk ratio, but second crop had the highest green herbage yield. Among used cultivars in experiment, the best cultivars for yield and quality were determined as P-3394, Frassino and RX-899.