Yapraktan uygulanan çinkolu gübre çeşitleri ve dozlarının arpada (hordeum vulgere l.) verim ve verim öğeleri üzerine etkileri
The Effects of foliar zinc fertilizers and rates on yield and yield components of barley (hordeum vulgere l.)
  1. Tez No: 98178
  2. Yazar: ÖZGÜR YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tokak 157/37 arpa çeşidi, çinkolu yaprak gübresi çeşitleri, çinko dozları, verim ve verim öğeleri
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 25
Özet
ÖZET YAPRAKTAN UYGULANAN ÇİNKOLU GÜBRE ÇEŞİTLERİ VE DOZLARININ ARPADA (Hordeum vulgare L.) VERİM VE VERİM ÖĞELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ YILMAZ, Özgür Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Mehmet ÜLKER Eylül 2000, 42 sayfa Deneme, 1998-99 vejetasyon döneminde Y.Y.Ü. Ziraat Fakültesi deneme arazilerinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, Van ekolojik koşullarında farklı formdaki Docto-Zinc-15 ve Extra Proteinate Çinko gübrelerinin, artan dozları (7.5, 15.0, 22.5 ve30.0 g Zn/da) arpada sapa kalkma döneminde uygulanarak, çalışmada bitki boyu, metrekarede başak sayısı, başakta tane verimi, bin tane ağırlığı, tene verimi, toplam verim, başakta tane sayısı ve başak boyu gibi verim ve verim öğeleri incelenmiştir. Araştırma tesadüf bloklarında faktöriyel deneme deseninde kurulmuştur. Denemede çinkolu yaprak gübresi çeşitleri ve artan çinko dozları bitki boyu üzerine istatistiki olarak % 5 seviyesinde etkili bulunurken, incelenen diğer verim ve verim öğeleri üzerine etkisi önemli olmamıştır. Çinkolu yaprak gübresi ve dozlarının tane verimi üzerine istatistiki olarak önemli olmadığı bulunmuştur. En yüksek tane verimi 256.7 kg/da ile Docto Zinc- 15 isimli çinkolu yaprak gübresinin 1. dozundan (7.5 g Zn/da) elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF FOLIAR ZINC FERTILIZERS AND RATES ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF BARLEY (Hordeum Vulgare L.) YILMAZ, Özgür Msc, Field Crops Supervisor Assoc. Prof. Dr. Mehmet ÜLKER September 2000, 42 pages This research was conducted to investigate the effect of two forms of the zinc fertilizers Docto-Zinc-15 and Extra Proteinate Zinc and five doses of zinc (0, 7.5, 15.0, 22.5 and 30.0 g zn/da) on yield and yield components of Tokak 157/37 barley in Van in the 1998-99 growing seasons. Increasing rates of both form of zinc fertilizers were applied to barley. It was observed that plant height, the number of per squar meter, grain yield per spike, thousand grain weight, grain yield, total yield, the number of grain per spike and spike height. The research was arranged to randomized block experimental desing as factorial with three replications. The effects of zinc doses and two forms zinc on plant height were significant, exeptthousand grain yield, total yield, the number of spike per squar mater, grain yield per spike, the number of grain per spike and spike height, grain yield. Zinc fertilizers and doses were found on effect on grain yield in signifigantly.The highest grain yield obtained from 7.5 g zn/da Docto-Zinc-15 (256.7 kg/da). Key wordsrTokak 157/37 barley, Zinc fertilizer, Zinc doses, Yield and yield components. Ill