Van-Gevaş ekolojik koşullarında ekim zamanının fasulyede (phaseolus vulgaris l.) verim ve verim öğelerine etkisi
The Effects of sowing times on yield and yield components of dry bean (phaseolus vulgaris l.) in Van-Gevaş ecological conditions
- Tez No: 98180
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VAHDETTİN ÇİFTÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fasulye, Ekim zamanı, Verim, Bean, Sowing time, Yield
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
ÖZET VAN-GEVAŞ EKOLOJİK KOŞULLARINDA EKİM ZAMANININ FASULYEDE (JPhaseolus vulgaris L.) VERİM VE VERİM ÖĞELERİNE ETKİSİ ALLAHVERDÎ, Adil Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd.Doç.Dr. Vahdettin ÇİFTÇİ Eylül 2000, 32 sayfa Bu çalışma, Van-Gevaş ekolojik koşullarında Şeker kuru fasulye çeşidi için uygun ekim zamanının belirlenmesi amacıyla 1999 yılında Gevaş'ta Tesadüf Blokları Deneme Planına göre üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Denemede, Şeker çeşidi beş farklı zamanda (25 Nisan, 5 Mayıs, 15 Mayıs, 25 Mayıs ve 5 Haziran) ekilerek ekim zamanının verim ve bazı verim öğelerine etkisi araştırılmıştır. Deneme sonunda, ekim zamanlarının birim alan tane verimi ve bazı verim öğeleri üzerine istatistiksel olarak önemli ölçüde etkide bulunduğu tespit edilmiştir. En yüksek tane verimi 331.97 kg/da'la 5 Mayısta yapılan ekimlerden elde edilirken, en düşük tane verimi ise 271.03 kg/da'la 5 Haziranda yapılan ekimlerden elde edilmiştir. Sonuç olarak Van-Gevaş'ta kuru fasulye için Mayıs ayının başları ekim için uygun bir zaman olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF SOWING TIMES ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF DRY BEAN (P/iaseolus vulgaris L.)IN VAN-GEVAŞ ECOLOGICAL CONDITIONS. ALLAHVERDÎ, Adil Msc, Field Crops Supervisor: Assist. Prof. Dr. Vahdettin ÇİFTÇİ September, 2000, 32 page This study was carried out to determine the sowing time suitable for dry bean variety, Şeker, under Van-Gevaş ecological conditions in 1999. The experiment designed in the complete randomized block design with three replications. In this study, Şeker dry bean variety was sown five different sowing times (25 April, 5 May, 15 May, 25 May and 5 June) to determine the effect of sowing time on the grain yield and some yield components. The end of the research was found that grain yield and some yield components were affected by sowing time significantly. The highest grain yield was found in the 5 May as 33 1.97 kg/da. ; The lowest grain yield was found at the sowings of 5 July as 271.03 kg/da. In conciliation, it was said that the beginning of May is suitable for sowing of dry bean in Van-Gevaş conditions.