Azerbaycan'da faaliyet gösteren lojistik firmalarının dijitalleşme sürecinin önündeki engeller ve çözüm önerileri
Obstacles and solutions to the digitalization process oflogistics companies operating in Azerbaijan
  1. Tez No: 981801
  2. Yazar: GULNAR YUSIFOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ERGÜN, DOÇ. DR. AHMET AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik Dönüşüm, Akıllı Lojistik, Dijitalleşme, ARAT, Pisagor Bulanık REF, Technological Transformation, Smart Logistics, Digitalization, ARAT, Pythagoras Fuzzy REF
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Teknolojik ilerlemelerin küresel etkileri ve bu etkilere yönelik tepkiler sürekli değişimi tetiklemektedir. Sanayi devrimleriyle birlikte teknolojik değişimlerin getirdiği endişe ve korkular da gündeme gelmiştir. Ancak emek tasarrufu sağlayan teknolojiler insanlık için evrimsel bir rol oynamaktadır. Algoritmaların gelişimiyle birlikte sistemler öğrenen organizmalar gibi evrilmekte ve otonom özellikler kazanmaktadır. Özellikle yapay zekâ; üretim, sağlık, finans gibi sektörlerde önem kazanırken“akıllı lojistik”kavramı ise lojistik sektöründe devrim niteliğinde gelişmelere yol açmaktadır. Lojistik, tarihsel süreçte askeri ihtiyaçlardan sivil kullanıma geçiş yapmış, zamanla ekonomik verimlilik ve müşteri memnuniyeti açısından kritik bir işlev üstlenmiştir. Azerbaycan'ın stratejik konumu, uluslararası lojistik ve taşımacılık sektöründe önemli bir rol üstlenmesine olanak tanımaktadır. Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu altyapısına yapılan yatırımlar, taşımacılık kapasitesini hem ulusal hem de uluslararası düzeyde artırmıştır. Çalışmada Azerbaycan'da faaliyet gösteren lojistik firmalarının dijitalleşme süreçleri incelenmekte, teknolojik ilerlemelerin ve dijitalleşmenin sektöre etkileri değerlendirilmektedir. Dijitalleşme süreci, lojistik operasyonlarını daha verimli, şeffaf ve izlenebilir hale getirmiş; firmalara planlama, müşteri odaklı hizmet anlayışı ve küresel rekabette avantaj sağlamıştır. Bu nedenle dijitalleşme yatırımları lojistik firmaları için bir öncelik haline gelmiştir. Çalışma, dijitalleşmenin lojistik firmaları üzerindeki etkilerini, sağladığı avantajları ve küresel rekabet koşullarındaki stratejik önemini ele almaktadır.
Özet (Çeviri)
Technological advancements and the responses they elicit continuously drive global transformation. Since the Industrial Revolutions, technological change has been accompanied by concerns and uncertainties; however, labor-saving technologies have also played an evolutionary role in human progress. With the advancement of algorithms, systems are increasingly evolving into learning organisms, acquiring autonomous features. In particular, artificial intelligence has gained significant importance in sectors such as manufacturing, healthcare, and finance, while the concept of“smart logistics”has brought about revolutionary changes in the logistics industry. Historically, logistics emerged from military needs and gradually transitioned into civilian applications, eventually becoming a critical component of economic efficiency and customer satisfaction. Azerbaijan's strategic geographical position has enabled it to play a vital role in the international logistics and transportation sector. Investments in road, rail, maritime, and air transport infrastructure have expanded the country's transportation capacity at both national and international levels. This study examines the digitalization processes of logistics firms operating in Azerbaijan, focusing on the impacts of technological advancements and digital transformation on the sector. Digitalization has enhanced logistics operations by making them more efficient, transparent, and traceable, while simultaneously enabling firms to improve planning, adopt customer-oriented service models, and strengthen their competitive positions in the global market. Consequently, investments in digital transformation have become a strategic priority for logistics companies. The study aims to explore the effects of digitalization on logistics firms, highlight the advantages it provides, and analyze its strategic importance under global competitive conditions.