Deniz seviyesinin yükselmesinin uluslararası deniz hukuku bağlamında değerlendirilmesi
Assessment of sea level rise in the context of international law of the sea
  1. Tez No: 981802
  2. Yazar: FATMA BETÜL DURAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜNEVVER AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz Seviyesinin Yükselmesi, Uluslararası Deniz Hukuku, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi, Esas Hatlar ve Deniz Alanları, İklim Değişikliği ve Küresel Isınma, Sea Level Rise, Law of the Sea, United Nations Convention on the Law of the Sea, Beselines and Maritime Zones, Climate Change and Global Warming
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
İklim değişikliği ve küresel ısınma, günümüzde küresel düzeyde etkileri giderek daha fazla hissedilen çevresel olgular arasında yer almaktadır. İklim değişikliği ve küresel ısınmanın bir sonucu olarak değerlendirilen deniz seviyesinin yükselmesi, uluslararası hukukta çeşitli meseleleri gündeme getirebilmektedir. Bu çalışmada, deniz seviyesinin yükselmesi, uluslararası deniz hukukunun temel kavram ve ilkeleri çerçevesinde ele alınmaktadır. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; iklim, iklim değişikliği ve küresel ısınma kavramları açıklanmakta ve küresel ısınmanın iklim sistemi üzerindeki etkileri ele alınmaktadır. Ayrıca, deniz seviyesinin yükselmesine neden olan süreçlere ilişkin bilimsel bulgulara yer verilmektedir. Bunun yanı sıra, deniz seviyesinin yükselmesinin uluslararası alanda nasıl ele alındığı incelenmektedir. İkinci bölümde, uluslararası deniz hukukunun tarihsel gelişimine ve bazı temel kavramlara yer verilmektedir. Ayrıca, deniz seviyesinin yükselmesinin bu kavramlar üzerindeki muhtemel etkileri değerlendirilmektedir. Üçüncü bölümde, deniz seviyesinin yükselmesinin uluslararası deniz hukuku bağlamında muhtemel etkilerine yönelik çözüm arayışları ele alınmaktadır. Bu kapsamda, esas hatların ve deniz alanlarının sınırlarının korunmasına ilişkin olarak, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nin (BMDHS) mevcut hükümlerinin yorumu ve uygulanabilirliği tartışılmaktadır. Ayrıca, yeni hukuk kurallarının geliştirilmesine dair öneriler değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Climate change and global warming are among the environmental phenomena whose impacts are increasingly felt on global scale today. Sea level rise, considered a consequence of climate change and global warming, may give rise to various issues in international law. This study examines sea level rise within the framework of the fundamental concepts and principles of international law of the sea. The study is consists of three main sections. The first section explains the concepts of climate, climate change, and global warming, and addresses the effects of global warming on the climate system. It also presents scientific findings related to the processes contributing to sea level rise. In addition, it examines how sea level rise has been addressed at the international arena. The second section presents the historical development and certain key concepts of the international law of the sea. It also evaluates the potential impacts of sea level rise on these concepts. The third section examines legal approaches to the possible implications of sea level rise within the context of the international law of the sea. In this regard, it anayzes the interpretation and applicability of the existing provisions of the United Nations Convention on the Law of the Sea (UNCLOS) concerning the preservation of baselines and maritime limits. Furthermore, it evaluates proposols for the development of new legal rules.