Atık su arıtma tesislerinde kullanılan terfi pompaları ve yeni nesil pompa motorları ile enerji verimliliğinin incelenmesi
Examination of energy efficiency with lift pumps and new generation pump motors used in wastewater treatment plants
- Tez No: 981829
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİHA ERFAN KUYUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Terfi pompaları, Enerji verimliliği, Atık su arıtma tesisleri, Lift pumps, Energy efficiency, Wastewater treatment plants
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde atık su arıtma tesislerinin varoluşu önemli hale gelmiştir. Doğayı korumak adına yerleşim yerlerinden tesislere gelen atık sular arıtıldıktan sonra alıcı ortama verilmektedir. Arıtma tesislerinin aktif olarak işletilmesi ve prosesin yürütülmesi için tesisin genel yapısının bilinmesi, tesis ekipmanlarının verimli bir şekilde çalıştırılması gerekmektedir. Arıtma tesislerinin elektrik enerji sarfiyatı da azımsanmayacak kadar yüksektir. Enerjide dışa bağımlı olduğumuz düşünüldüğünde tesisin kurulumundan işletilmesine kadar olan her uygulama çok önemlidir. Arıtma tesislerinde elektrik enerji tüketiminin büyük bir kısmı; terfi pompaları, havalandırma fanları, blower sistemleri, kompresör gibi yüksek güçlerdeki cihazlar çekmektedir. Arıtma tesislerinde kullanılan terfi pompalarının günümüzdeki kullanım iyileştirmeleri, yeni nesil pompa motoruyla verimlilik analizleri yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the existence of wastewater treatment plants has become increasingly important. In order to protect nature, wastewater coming from residential areas is treated in these facilities before being discharged into receiving environments. For the effective operation of treatment plants and the proper execution of processes, it is essential to understand the general structure of the plant and to operate the equipment efficiently. The electricity consumption of treatment plants is also considerably high. Considering the country's dependency on foreign energy sources, every step from the installation to the operation of the plant is of great importance. A significant portion of electricity consumption in wastewater treatment plants comes from high power devices such as lift pumps, aeration fans, blower systems, and compressors. This study will analyze the current usage improvements of lift pumps used in treatment plants, as well as the efficiency of new generation pump motors.