Damage fragility assessment of low-rise masonry and reinforced concrete buildings under floods and flow-type landslides
Sel ve akış tipi heyelanlar altındaki alçak katlı yığma ve betonarme binaların hasar kırılganlık değerlendirmesi
- Tez No: 981920
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA DENİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hasar, Sel, Damage, Flood
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Özyeğin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, genellikle şiddetli yağışların tetiklediği ve yüksek yoğunluklu akışlar ile yüzen enkazların neden olduğu darbe yüklerini içeren sel ve akış tipi heyelanlara maruz kalan az katlı binaların hasar potansiyelini araştırmaktadır. Avrupa şehirlerinde yaygın olarak bulunan donatısız yığma (URM) yapılar ile az katlı betonarme (RC) çerçeve yapılar bu tehlikelere karşı özellikle savunmasızdır. Çalışma öncelikle, taşıyıcı duvarların aşırı yatay akış yükleri altında çökmesi nedeniyle tamamen yıkılma eğiliminde olan yığma binaların çökme potansiyelini inceler. Ardından, iki farklı betonarme çerçeve tasarım kategorisi, deprem dayanımlı ve sadece yerçekimi yüklerine göre tasarlanmış yapılar,için döndürme ve deplasman temelli hasar durumu tanımları kullanılarak hasar potansiyeli değerlendirilir ve karşılaştırılır. Bu değerlendirme, doğrulanmış yapısal modeller üzerinde gerçekleştirilen artımsal akış analizleri ile hasar kırılganlık yüzey eğrilerinin oluşturulması ve ardından bu eğrilerin lojistik regresyonlarla modellenmesi yoluyla yürütülür. Söz konusu eğriler, tehlike ve yapısal modelleme kaynaklı temel belirsizlikleri barındırarak çeşitli akış koşulları için güvenilir tahminler sunar. Aşırı akış koşulları altında yapısal tepkileri ve hasar düzeylerini öngörmek için sağlam bir çerçeve sunmanın yanı sıra, önerilen kırılganlık modelleri sel ve akış kaynaklı heyelan tehlikelerine maruz kalan az katlı binalarda hasarı azaltmaya yönelik tasarım ve güçlendirme stratejilerini optimize etmeyi amaçlayan çeşitli paydaşlar için kritik içgörüler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the damage potential of low-rise buildings exposed to floods and flow-type landslides, which are typically triggered by heavy rainfall and often involve high-density flows and impact loads from floating debris. Unreinforced masonry (URM) buildings and low-rise reinforced concrete (RC) frames, which are prevalent throughout European cities, are particularly vulnerable to these hazards. The study first examines the collapse potential of URM buildings, which tend to collapse completely due to the failure of load-bearing walls under extreme lateral flow loads. It then evaluates and compares the damage potential of two RC frame design categories, earthquake-resistant and gravity load-designed structures, using rotation- and drift-based damage state definitions. This assessment is conducted by developing damage fragility surface curves, generated through incremental flow analyses on validated structural models, followed by modeling these curves using logistic regressions. These curves incorporate key uncertainties in both hazard and structural modeling, thereby providing reliable predictions for diverse flow conditions. In addition to offering a robust framework for predicting structural responses and damage levels under extreme flow conditions, the proposed fragility models provide critical insights for various stakeholders aiming to optimize design and retrofitting strategies to reduce damage in low-rise buildings subjected to flood and flow-induced landslide hazards.