Sağlıkta şiddet: Çalışanlar, hastalar ve yöneticiler üzerine bir durum çalışması
Violence in healthcare: A case study on the perspectives of physicians, patients and managers
- Tez No: 981931
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GENÇ TETİK, PROF. DR. ALİ OSMAN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Public Administration, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Sağlıkta Şiddet, Sağlık Politikaları, Sağlıkta Şiddeti Önleme, Bireysel şiddet, Sağlık politikası, Violence, Violence in Healthcare, Health Policies, Preventing Violence in Healthcare, Individual intensity, Health policy, Violence in health
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, sağlıkta şiddet olgusunu; hekimler, hasta/hasta yakınları ve yöneticiler perspektifinden değerlendirmekte, böylece şiddetin arka planındaki nedenleri ve meydana gelmesinde etkili olan faktörleri derinlemesine inceleyerek, şiddete karşı kapsamlı çözüm önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında sağlıkta şiddetin nedenleri, hekim-hasta/hasta yakını arası çatışmalar baz alınarak hekimlerin mesleki tecrübeleri, hasta ve hasta yakınlarının hizmet alım sürecinde karşılaştıkları zorluklara ilişkin algı ve tutumları açısından, yöneticiler açısından ise, görev aldıkları yönetim kademesi bağlamında değerlendirilmektedir. Ayrıca, Türkiye'de sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik yürürlükte olan mevcut politika ve uygulamaların etkililiğini yöneticiler bakış açısıyla değerlendirilerek, politikaların yapısal yeterlilikleri ve uygulama düzeyindeki sorunları analiz edilmektedir. Bu çalışmada“örnek olay deseni”benimsenmiş, bu desen çerçevesinde veri çeşitlemesi yöntemine dayalı olarak literatür incelemesi, gözlem ve görüşme gibi veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Amasya ilindeki bir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis ve Poliklinik Birimleri oluştururken, örneklem ise amaçlı örnekleme yöntemiyle; acil servis ve polikliniklerde sorun yaşayan ve Hasta Hakları Birimi'ne (HHB) başvuran hasta ve hasta yakınları, ilgili birimlerde görev yapan hekimler, kurum yöneticileri ile bağlı il müdürlüğü ve mülki idare amirliği temsilcilerinden seçilmiştir. Sağlıkta şiddet olgusunu çok boyutlu ele alabilmek amacıyla hasta/hasta yakınları, hekimler ve yöneticilere yönelik üç ayrı yarı-yapılandırılmış görüşme formu hazırlanmış, ilk iki grupta şiddetin arka planındaki nedenler ve meydana gelmesinde etkili olan faktörler, yöneticilerde ise sağlıkta şiddetin nedenleri, mevcut politikaların etkililiği ve şiddetin önlenebilmesine yönelik öneriler değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizine tabi tutulmuş, yapılan analiz sonucunda; sağlıkta şiddetin nedenleri, hasta ve yakınları açısından sağlık hizmetine erişimde yaşanan aksaklıklar, kişiler arası iletişim bozuklukları, hekimler açısından kurumsal destek eksikliği, iletişim sorunları, mesleki rolün değersizleştirilmesi ve toplumsal algıdaki olumsuzluklar, yöneticiler açısından ise şiddeti önlemeye yönelik kurumsal altyapı yetersizliği, şiddetin kaynağına yönelik olmayan önleyici politikalar, iletişim eksiklikleri gibi kurumsal ve yapısal sorunların birleşiminden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, yöneticilerin değerlendirmelerine göre, Türkiye'de mevcut politika ve uygulamaların sağlıkta şiddeti önlemede yetersiz kaldığı; özellikle şiddet üreten yapısal sorunlara müdahale eden bütüncül politikaların eksikliği, hukuki yaptırımların uygulanması noktasında eksiklik, kurum içi ve kurumlar arası koordinasyon eksiklikleri, müdahale mekanizmalarının reaktif yaklaşım çerçevesinde oluşturulması gibi faktörler uygulamaların etkisini azaltmaktadır. Bu bağlamda, sağlıkta şiddetle mücadelede daha kapsamlı, bütüncül ve sürdürülebilir stratejilere ihtiyaç duyulduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study evaluates the phenomenon of violence in healthcare from the perspectives of physicians, patients/patient relatives, and administrators, thus aiming to examine in depth the underlying causes and the factors effective in its occurrence, and to develop comprehensive solution proposals against violence. Within the scope of the study, the causes of violence in healthcare are evaluated based on conflicts between physicians and patients/patient relatives: in terms of physicians, through their professional experiences; in terms of patients and patient relatives, through their perceptions and attitudes regarding the difficulties they encounter in the process of receiving healthcare services; and in terms of administrators, within the context of the administrative level at which they serve. In addition, by evaluating from the administrators' point of view the effectiveness of the current policies and practices in force in Turkey for preventing violence in healthcare, the structural adequacy of the policies and the problems at the level of implementation are analyzed. In this study, the“case study design”was adopted, and within this design, data collection methods such as literature review, observation, and interviews based on the method of data triangulation were used. The universe of the study consisted of the Emergency Department and Outpatient Clinics of a Training and Research Hospital in Amasya, while the sample was created by purposive sampling method; including patients and patient relatives who experienced problems in the emergency and outpatient clinics and applied to the Patient Rights Unit (HHB), physicians working in the relevant units, hospital administrators, and representatives of the affiliated provincial health directorate and the local administrative authority. In order to address the phenomenon of violence in healthcare in a multidimensional way, three separate semi-structured interview forms were prepared for patients/patient relatives, physicians, and administrators. In the first two groups, the underlying causes of violence and the factors effective in its occurrence were evaluated, while for administrators, the causes of violence, the effectiveness of current policies, and proposals for the prevention of violence were assessed. The data obtained were subjected to content analysis, and as a result of the analysis, it was determined that the causes of violence in healthcare originated, in terms of patients and their relatives, from problems experienced in access to healthcare services and interpersonal communication disorders; in terms of physicians, from lack of institutional support, communication problems, devaluation of the professional role, and negativities in social perception; and in terms of administrators, from a combination of institutional and structural problems such as insufficient institutional infrastructure to prevent violence, preventive policies not directed toward the source of violence, and lack of communication. Furthermore, according to the evaluations of administrators, the current policies and practices in Turkey remained insufficient in preventing violence in healthcare; in particular, the lack of comprehensive policies addressing the structural problems that produce violence, deficiencies in the implementation of legal sanctions, lack of coordination within and between institutions, and the establishment of intervention mechanisms within the framework of a reactive approach reduce the effectiveness of the practices. In this context, it was concluded that more comprehensive, holistic, and sustainable strategies are needed in the fight against violence in healthcare.