Sanat tarihindeki ezoterik sembollerin incelenmesi: kutsal tasvirler
Examination of esoteric symbols in art history: sacred images
  1. Tez No: 981945
  2. Yazar: ADNAN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. TUBA KINAY OĞUZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Ezoterizm, Kozmos, Sembolizm, Soyut resim, Soyut sanat, Teozofi, İmge, Esoterism, Cosmos, Symbolism, Abstract painting, Abstract art, Theosophy, Image
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bileşik Sanatlar Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışma, sanat tarihinde mağara resimlerinden günümüze kadar uzanan süreçte Ezoterik bilginin etkilerini inceleyen nitel bir durum çalışmasıdır. Araştırmanın temel amacı, farklı dönemlerde üretilmiş sanat eserlerinde ortak sembollerin ve Ezoterik anlamların izini sürerek, bu sembollerin tarihsel ve kültürel bağlamda nasıl dönüştüğünü ortaya koymaktır. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yöntemiyle yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde sanat eserlerinin görsel ve kuramsal analizleri, belgesel incelemeleri ve basılı kaynaklar kullanılmıştır. Elde edilen veriler, Ezoterik bilgi bağlamında yorumlanarak sembolik okumalarla incelenmiştir. Çalışmada, mağara resimlerinden başlayarak Orta Çağ, Rönesans, Barok ve modern dönemlere kadar uzanan süreçte Ezoterik öğelerin sanat üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Boğa, boynuz, spiral, daire gibi sembollerin büyüsel, metafizik ve düşünsel anlamlar taşıdığı; ışık ve geometrik formların mimari ve görsel sanatlarda Ezoterik bağlamda nasıl kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu verilere göre sanatçılar, Ezoterik sembolleri yalnızca estetik değil, aynı zamanda düşünsel bir ifade aracı olarak kullanmış; bu semboller aracılığıyla kozmik ve içsel anlamları sanat yoluyla aktarmışlardır. Sanatçılar, Ezoterik sembolleri yalnızca estetik değil, aynı zamanda metafizik ve düşünsel bir araç olarak kullandıkları yadsınamaz bir gerçekliktir. Bu durum, sanatın yalnızca görsel bir ifade biçimi değil, aynı zamanda bilgi üretiminde ve aktarımında işlevsel bir alan olduğunu da gözler önüne sermektedir. Bu çalışma ile Ezoterik bilginin, mağara resimlerinden başlayarak günümüz sanatına kadar uzanan süreçte sanat eserlerinin biçimsel ve içeriksel yapısını etkilediği incelenmektedir. Bu durum çalışması, Ezoterik sembollerin tarihsel sürekliliğini ve sanatçıların bu sembolleri yeniden üretme biçimlerini ortaya koyarak, sanatın düşünsel derinliğine dair kuramsal bir çerçeve sunması bakımından önemlidir.
Özet (Çeviri)
This study is a qualitative case analysis that examines the influence of esoteric knowledge throughout the history of art, from cave paintings to contemporary practices. The primary aim of the research is to trace the presence of shared symbols and esoteric meanings in artworks produced across different historical periods and to reveal how these symbols have transformed within their historical and cultural contexts. The study was conducted using the case study method, one of the qualitative research designs. Data were collected through visual and theoretical analyses of artworks, documentary reviews, and printed sources. The findings were interpreted through symbolic readings within the framework of esoteric knowledge. The research evaluates the impact of esoteric elements on art from prehistoric cave paintings through the Middle Ages, Renaissance, Baroque, and modern periods. Symbols such as bulls, horns, spirals, and circles were found to carry magical, metaphysical, and intellectual meanings. The use of light and geometric forms in architecture and visual arts was also identified as being shaped by esoteric principles. According to the findings, artists have used esoteric symbols not only for aesthetic purposes but also as tools for intellectual and metaphysical expression. Through these symbols, cosmic and inner meanings have been conveyed via artistic language. This demonstrates that art functions not only as a visual medium but also as a means of knowledge production and transmission. By examining the formal and conceptual influence of esoteric knowledge on artworks from ancient to modern times, this case study highlights the historical continuity of esoteric symbo324relism and the ways in which artists have reinterpreted these symbols. The study offers a theoretical framework for understanding the intellectual depth of art through the lens of esotericism.