Kayakçılara saha ve laboratuvar koşullarında uygulanan anaerobik ve aerobik testlerin performansa etkisinin incelenmesi
The investigation of the effects of anaerobic and aerobic tests administered in field and laboratory conditions on the performance of skiers
- Tez No: 981955
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRHAN SUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ekstrem sporları, Extreme sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Egzersiz ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, alp disiplini kayakçılara saha ve laboratuvar koşullarında uygulanan anaerobik ve aerobik testlerin performansa etkisinin incelenmesidir. Araştırmaya Isparta ilinde bulunan yaşları 14-16 yıl arasında olan toplam 13 erkek 12 kadın lisanslı kayakçı katılmıştır. Kayakçıların anaerobik performanslarının tespit edilmesinde Wingate Anaerobik Güç testi (WANT), Koşu tabanlı sprint testi (RAST), aerobik performanslarının tespit edilmesinde ise Astrand artırmalı koşu bandı testi ile 20 m mekik koşusu ile değerlendirilmişlerdir. Çalışmada elde edilen bulguların değerlendirilmesinde SPSS 29 istatistik analiz programı kullanılmıştır. Çalışmada kayakçıların saha ve laboratuvar ortamındaki aerobik-anaerobik performans seviyelerinin değerlendirilmesinde grup içi 'paired t testi' ile analiz yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 önem seviyesine göre değerlendirilmiştir. Bulguların grup içi analizinde hem erkek hem de kadın kayakçılarda WAnT ve RAST testlerinden elde edilen maksimum ve ortalama güç değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu (p<0,05), ancak minimum güç değerlerinde anlamlı bir fark gözlenmedi (p>0,05). Astrand Koşu Bandı Testi ve 20 metre mekik koşusundan elde edilen VO₂max değerleri açısından hem erkek hem de kadın sporcular için iki test arasında anlamlı bir fark tespit edildi (p<0,05). Sonuç olarak, laboratuvar koşullarında uygulanan testlerden elde edilen sonuçların saha ortamında uygulanan testlerden elde edilen skorlardan daha iyi değerlerde olduğu gözlemlenmiştir. Bunun sebebinin ise, saha koşullarındaki çevresel faktörlerin kayakçılarda etkili olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of anaerobic and aerobic tests applied to alpine skiers in field and laboratory conditions on performance. A total of 13 male and 12 female licensed skiers, aged between 14 and 16, living in Isparta province participated in the study. Anaerobic performance of the skiers was determined using the Wingate Anaerobic Power Test (WANT), the Running-Based Sprint Test (RAST), and aerobic performance was determined using the Astrand augmented treadmill test and the 20-m shuttle run. SPSS 29 statistical analysis program was used to evaluate the findings of the study. A within-group paired t-test was used to evaluate the aerobic and anaerobic performance levels of the skiers in field and laboratory environments. The level of significance was assessed at 0.05. In the within-group analysis of the findings, statistically significant differences were found in the maximum and average power values obtained from the WAnT and RAST tests for both male and female skiers (p<0.05), but no significant difference was observed in the minimum power values (p>0.05). A significant difference was found between the VO₂max values obtained from the Astrand Treadmill Test and the 20-meter shuttle run for both male and female athletes (p<0.05). Consequently, the results obtained from the tests conducted under laboratory conditions were observed to be better than the scores obtained from the tests conducted in the field environment. We believe this is due to the influence of environmental factors in the field conditions on the skiers.