Van ekolojik koşullarında farklı dozlardaki çinko ve diamonyum fosfat gübrelerinin Sazak-91 mercimek (Lens culinaris Medic.) çeşidinde verim ve verim öğelerine etkisi
The effect of and diammonium phosphate fertilizers in different doses Van ecological conditions on the yield and yield components in Sazak-91 lentil kind
  1. Tez No: 98198
  2. Yazar: HAYATİ BAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜJGAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mercimek, çinko, diamonyum fosfat, verim ve verim öğeleri, Lentil, zinc, diammonium phosphate, yield and yield components m
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
Bu çalışmada, Van ekolojik koşullarında Sazak-91 mercimek çeşidine dört farklı çinko dozu (0, 1.5, 3.0, 4.5 kg/da ZnS047H20 ) ve üç farklı diamonyum fosfat (0, 7.5, 15.0 kg/da DAP ) uygulanarak mercimek için uygun gübre dozlarının tespiti amaçlanmıştır. Deneme 1998-1999' da Y.Y.Ö. Ziraat Fakültesi tarlalarında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekerriirlü, 48 parsel olarak kurulmuştur. Kullanılan Sazak-91 mercimek çeşidinde çinko ve diamonyum fosfat gübrelerinin bitki boyu, birincil dal sayısı, ikincil dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, bitkide tane verimi, bin tane ağırlığı, tanede protein oranı, biyolojik verim, toplam tane verimi ve hasat indeksine olan etkileri incelenmiştir. Denemede tane verimi (kg/da) özelliği yönünden diamonyum fosfat gübresi istatistiki olarak % 5 seviyesinde önemli olmuş, en yüksek tane verimi 67.0 kg/da ile 1.5 kg/da ZnS047H20 ve 7.5 kg/da diamonyum fosfat dozlarından elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, appropriate fertilizer doses for the lentil is aimed by applying for four different zinc doses ( 0, 1.5, 3.0, 4.5 kg/da ZnS047H20 ) and three different diamonium phosphate ( 0, 7.5, 15.0 kg/da DAP ) for the Sazak-91 lentil kind in Van ecological conditions. The experiment, was established at the field of Y.Y.Ü. Agriculture Faculty in 1998-1999. The experimental design was a split plot with four replication and 48 parcels. In Sazak-91 lentil kind, the effect of zinc and diammonium phosphate fertilizers, on plant height, primary branch number, secondary branch number, grain number of the plant, grain yield of the plant, weight of thousand grains, protein proportion of grains, biological yield, total grain yield and havest index have been examined. According to the grain yield (kg/da) in the experiment, diammonium phosphate fertilizer has become important in the level of 5 % statistically, the highest grain yield ( 67.0 kg/da ) has been gained in the dosage of 1.5 kg/da ZnS047H20 and 7.5 kg/da diammonium phosphate.