Sulu ve kuru tarım koşullarında farklı dozlarda uygulanan molibdenin bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde verim ve verim ile ilgili karakterlere etkilerinin araştırılması
Effect of different levels of molybdenum on the yield and yield comcomponents in some chickpea (Cicer arietinum L.) cultivars under irrigated and dry conditions
  1. Tez No: 154806
  2. Yazar: FARUK OĞUZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT ERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Zooloji, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Chickpea, irrigation, molybdenum, yield, Cicer arietinum 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Arastana, Van ekolojik koşullarında farklı molibden dozları (0, 2, 4 ve 6 gr Mo/kg tohum) ve sulama (sulu ve kuru) uygulamalarının, iki nohut çeşidinde (Akçin 91 ve Güney Sarısı) verim ve verim ile ilgili karakterlere etkilerini incelemek amacıyla 2003 yılında yapılmıştır. Denemeler, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme tarlalarında, bölünen bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada, sulama ve molibden dozlarının etkisini belirlemek üzere bitki boyu, yan dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, nodul sayısı, bitkide kök ve gövde kuru ağırlığı, bin tane ağırlığı, hasat indeksi, birim alandaki tane verimi ve biyolojik verim ile tanedeki protein oram incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek tane verimi; Akçin 91 çeşidinde 96.2 kg/da, Güney Şansı çeşidinde ise 89.2 kg/da ile sulama ve 6 gr mo/kg tohum uygulamasından elde edilmiştir. Anahtar kelimeler : nohut, sulama, molibden, verim, Cicer arietinum
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The study was conducted to determine effects of different levels of molybdenum (0, 2, 4 and 6 g Mo/kg seeds) and irrigation (irrigation and no irrigation) on yield and some yield components in chickpea cultivars (Akçin 91 and Güney Sarısı) in Van ecological conditions. Experiments were laid out in split split plots design with four replicates at the fields of University of Yüzüncü Yıl, Faculty of Agriculture in 2003. In this study, It was investigated the effects of molybdenum and irrigation on plant height, branch number per plant, pod, seed and nodule number per plant, shoot and root dry weight per plant, 1000 seed weight, biological and seed yield per unit and protein rate in seeds. According to results of the study, the highest seed yield (96.2 kg/da) was obtained from Akçin 91 cv with 6 g Mo/kg seeds application in irrigated conditions. Similarly the highest yield of Güney Şansı cv. (89.2 kg/da) was also obtained from 6 g Mo/kg seeds application in irrigated conditions.