Eşi asgari ücretle çalışan kadının geçim mücadelesi
Livelihood struggle of woman whose husband earns minimum wage
- Tez No: 982007
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA MUTLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Asgari Ücret, Kadın, Geçim Mücadelesi, Hane Geçim Stratejileri, Minimum Wage, Women, Struggle for Livelihood, Household LivelihoodStrategies
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bir ailenin, refah seviyesini belirleyen önemli etkenlerden biri, haneye giren gelirin miktarıdır. Özellikle tek gelirle geçinmek zorunda kalan aileler için, kazanılan gelirin miktarı hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle devlet, işçinin işveren karşısında sömürülmesini engellemek için, işçinin kazandığı ücreti koruma altına almış ve ücret miktarının en alt sınırı olan asgari ücret uygulamasını yürürlüğe koymuştur. Ancak, asgari ücretin, bir ailenin geçinebilmesi için yeterli olmadığını söylemek mümkündür. Bu nedenle araştırma, eşi asgari ücretle çalışan kadınların geçim mücadelesini konu edinmiştir. Amacı ise, eşi asgari ücretle çalışan kadınların, bu mücadelede neler yaptıklarını tespit etmek ve verdikleri mücadelenin ailelerinin geçimine olan katkısını ortaya koymaktır. Kadının, geçinebilmek için uyguladığı geçim stratejileriyle, toplumsal yapı arasında karşılıklı ilişki bulunmaktadır. Kadının, mücadele gücü yapının koşulları tarafından etkilenmektedir. Ancak kadın, yapısal tüm sınırlamalara rağmen, geçim mücadelesinde aktif bir rol üstlenmekte, yapıyı dönüştürerek ailesinin hayatını şekillendirmeye çalışmaktadır. Bu nedenle araştırma yapılaşma kuramı çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırmada karma yöntem kullanılmıştır. İlk olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu tekniği ile nitel veriler toplanmış, ardından anket tekniği kullanılarak nicel veriler elde edilmiştir. Araştırma örneklemi, Niğde ili Merkez ilçesinden seçilmiştir. Nitel araştırma aşamasında, 20 kişilik katılımcı grubu ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Nicel araştırma aşamasında ise, 405 kişiye anket ve YMÖ (Yaşam Memnuniyet Ölçeği) uygulanmıştır. Araştırma sonunda eşi asgari ücretle çalışan kadınların, geçim mücadelesini aşağındaki şu üç stratejiyi kullanarak verdikleri sonucuna ulaşılmıştır: 1. Yaşam maliyetini azaltan stratejiler kullanma, 2. Gelir getirici bir işte çalışma, 3. Dayanışma ağlarını işlevselleştirme.
Özet (Çeviri)
One of the key factors determining a family's level of well-being is the amount of income received. For families forced to live on a single income, the amount of income earned is crucial. Therefore, to prevent exploitation of workers by employers, the state has implemented a minimum wage, which is the lowest wage level, to protect workers' earnings. However, it is possible to say that the minimum wage is not enough for a family to get by. Therefore, this research focuses on the struggles of women whose husbands earn minimum wage. The aim is to identify what women with minimum wage husbands are doing in this struggle, to embody their struggle, and to demonstrate the contribution their struggle makes to their families' livelihoods. There is a reciprocal relationship between the subsistence strategies women employ to make a living and social structur. A woman's ability to struggle is influenced by the conditions of the structure. However, despite all structural limitations, women take an active role in the struggle for subsistence, attempting to shape their families' lives by transforming the structure. Therefore, the research is framed within the framework of structuration theory. The study employed a mixed method. Qualitative data were first collected using a structured interview form, followed by a survey technique for quantitative data. The research sample was selected from the central district of Niğde province. During the qualitative research phase, in-depth interviews were conducted with a group of 20 participants. In the quantitative study, a survey and the Life Satisfaction Scale (LMS) were administered to 405 individuals. At the end of the research, it was concluded that women whose husbands work for minimum wage use the following three strategies to make ends meet. 1. Using strategies that reduce the cost of living, 2. Working in a job that generates income, 3. Functionalizing solidarity networks.