Fıtık oluşumunu ve cerrahi adezyonu önleyeci yerli kompozit mesh tasarımı, üretimi ve karakterizasyonu
Design, production and characterization of domestic composite mesh preventing hernia formation and surgical adhesion
  1. Tez No: 982024
  2. Yazar: CANSU ARAS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Biyomühendislik, Polymer Science and Technology, Textile and Textile Engineering, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi meş, Kompozit polimerler, Polimer kompozitler, Surgical mesh, Composite polymers, Polymer composites
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, terapötik ajan içeren biyouyumlu ve biyobozunur polimerden üretilmiş adezyon önleyici nanolifli yüzeyler, örme mesh yüzeyi üzerine tek taraflı kaplanarak yeni nesil kompozit fıtık mesh yapıları geliştirilmiştir. Karın içi organlar ile mesh arasında gelişen adezyon, fıtık onarımının uzun vadeli başarısını olumsuz etkileyen faktörlerdir. Son yıllarda, nanolifli yüzeylerin doku mühendisliği ve rejeneratif tıp alanında kullanımı üzerine yapılan çalışmalar, bu yapıların adezyon önleyici bariyer olarak umut verici potansiyelinin olduğunu ortaya koymuştur. Fıtık cerrahisinde kullanılan meshlerin, adezyon önleyici nanolifli bariyerlerle kaplanması, yeni nesil kompozit meshlerin geliştirilmesi açısından umut verici yaklaşımdır. Tez çalışmasında, adezyon önleyici bariyer olarak çörek otu yağı katkılı polikaprolakton/pullulan ve çörek otu yağı katkılı polilaktik-ko-glikolik asit/pullulan nanolifli yüzeyler, polipropilen monofilament örme mesh yüzey üzerine tek taraflı kaplanarak, yeni nesil kompozit fıtık meshleri geliştirilmiştir. Geliştirilen kompozit meshlerin adezyon bariyeri nanolif bileşenleri; taramalı elektron mikroskobu, fourier transform infrared spektrometresi, termal analizler, temas açısı, yüzey alanı ile gözeneklilik analizleri, hava ile su buharı geçirgenliği, şişme ile hidrolitik degredasyon ve salım çalışmaları ile karakterize edilmiştir. Daha sonra, optimize edilen nanolifli yüzeylerle kaplanan kompozit mesh yapıları elde edilmiştir. Geliştirilen kompozit meshlerin antibakteriyel etkinliği ve in vitro ortamda sitotoksisite aktiviteleri incelenmiştir. Çalışmanın ileri aşamasında; karın duvarı fıtık modelinin uygulandığı in vivo deneysel hayvan modeli üzerinde kompozit meshler, ticari bir kompozit fıtık meshi ile karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmiştir. In vivo çalışmalardan elde edilen bulgular ile, geliştirilen kompozit fıtık meshlerinin biyolojik fıtık onarım potansiyelleri ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, new generation composite hernia mesh structures were developed. by single-sided coating mesh of adhesion preventing nanofibrous surfaces that consisting of biocompatible, biodegradable polymer and therapeutic agents, on the knitted surface. Adhesion complications, mesh-related infection and other complications are factors that negatively affect hernia repair. In recent years, studies on the use of nanofibrous surfaces in tissue engineering have revealed that these structures have promising potential as adhesion preventing barriers. Coating the meshes with adhesion preventing nanofibrous barrier has become a potential area for new generation composite meshes. In this thesis, new generation composite hernia meshes were developed by single-sided coating of black seed oil added polycaprolactone/pullulan and polylactic-co-glycolic acid/pullulan nanofiber surfaces as anti-adhesion barriers on polypropylene monofilament knitted mesh. The nanofibrous adhesion barrier of the composite meshes were characterized by scanning electron microscope, Fourier transform infrared spectrometry, thermal analyzes, contact angle, surface area and porosity analyzes, air and water vapor permeability, swelling and hydrolytic degradation and release study. Then, the composite mesh structure was obtained by coating the optimized nanofibrous surfaces. Antibacterial activity and in vitro cytotoxicity activities of the composite meshes were investigated. The composite hernia meshes coated adhesion barriers were tested on an in vivo experimental animal model using an abdominal wall hernia model and evaluated comparatively with a commercial composite hernia mesh. In terms of these, the biological hernia repair potential of the composite hernia meshes was demonstrated.