Yeni gerçeklik algısı yaratımında fotoğraf ve grafik ilişkisi
The relationship between photography and graphic design in the construction of a new perception of reality
  1. Tez No: 982026
  2. Yazar: İNCİ ÖZBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. SEFA ÇELİKSAP
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Güzel Sanatlar, Communication Sciences, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Fotoğraf, Grafik tasarımı, Görsel temsil, Hipergerçeklik, Photograph, Graphic design, Visual representation, Hyperreality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Sanat Dalı
Özet
Bu araştırma, grafik tasarım alanında fotoğraf kullanımının zamanla geçirdiği dönüşümü ve bu sürecin gerçeklik algısına etkilerini incelemektedir. Dijital çağda şekillenen fotoğrafik görüntüler, grafik tasarım süreçlerinde nesneleri temsil etmekten çok, izleyici algısını biçimlendiren ve yeni gerçeklik yapıları inşa eden araçlar hâline gelmiştir. Fotoğraf, belgeleyici işlevinden uzaklaşıp, anlam kurucu ve algıyı yönlendirici bir temsilciye dönüşerek, görsel iletişimde aktif bir rol üstlenmiştir. Araştırmanın teorik çerçevesi Jean Baudrillard'ın simülasyon kuramına dayanmaktadır. Bu kuram, çağdaş grafik tasarımda kullanılan fotoğrafların anlam üretimi süreçlerini ve yeni gerçeklik algısının nasıl inşa edildiğini kavramsal düzeyde ortaya koymaktadır. Çalışmada fotoğraf temelli göstergebilimsel çözümleme tekniği kullanılmış; seçilen uluslararası markaların farklı dönemlere ait reklam görselleri anlam üretimi ve izleyici algısı perspektifinden incelenmiştir. Bu çözümlemeler, fotoğrafın grafik tasarımda yeni gerçeklik biçimleri oluşturmadaki işlevini somutlaştırmıştır. Araştırma bulguları, dijital ortamda üretilen görsellerin yalnızca nesneleri temsil etmekle sınırlı kalmayıp izleyici algısında yeni ve yönlendirilmiş gerçeklik düzlemleri oluşturduğunu göstermektedir. Görsellerdeki kültürel ve bağlamsal katmanlar korunurken, dijital müdahaleler yoluyla vurgulanan detayların, görselin algısal etkisini dönüştürerek, izleyicinin gerçeklik yorumunu biçimlendirdiği belirlenmiştir. Bu çalışma, fotoğraf ve grafik tasarım ilişkisinin yeni gerçeklik algısındaki belirleyici rolünü çözümlemekte; dijital çağın görsel iletişim dinamiklerini anlamaya yönelik kuramsal katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research examines the transformation of photographic usage in the field of graphic design and explores how this process affects the perception of reality. In the digital age, photographic images have evolved from merely representing objects to shaping viewer perception and constructing new forms of reality. Photography has moved beyond its documentary function, assuming an active role as a meaning-producing and perception-guiding representational tool in visual communication. The theoretical framework is based on Jean Baudrillard's theory of simulation, which explains the processes of meaning production in contemprorary graphic design and conceptually reveals how a new perception of reality is constructed. The research employs a photography-based semiotic analysis method. Selected advertising visuals of international brands across different periods are analyzed from the perspectives of visual meaning production and audience perception. These analyses demonstrate the role of photography in shaping new forms of reality within graphic design. Findings show that digital images do not merely represent objects but create directed dimensions of reality within viewer perception. While cultural and contextual layers in visuals are preserved, details emphasized through digital interventions transform the perceptual impact of the image, shaping the viewer's interpretation of reality. This study analyzes the decisive role of the relationship between photography and graphic design in the construction of new perceptions of reality and contributes to academic discussions on understanding the dynamics of visual communication in the digital era.