1923-1950 yılları arasında Türkiye'de yazılmış popüler ve akademik eserlerde Timur imajı
The image of Timur in popular and academic works written in Turkey between 1923-1950
- Tez No: 982043
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Timur, Timurlu Devleti, Timurlular, Timur, Timurid State, Timurids
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 1923-1950 yılları arasında Türkiye'de, Timur İmparatorluğu tarihi konusunda yapılmış çalışmalardaki Timur imajının nasıl olduğu sorusuna cevap aramakta ve dönemin kaynakları merkezinde, yapılan incelemelerle bu sorunun cevabını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu sonrası Türk ve Türk dünyası tarihi konusunda yapılan çalışmalar giderek önem kazanırken, Timur'da bu dönem içerisinde öne çıkan tarihi bir figür haline gelmiştir. Atatürk'ün Timur'a duyduğu ilgi Timur tarihi araştırmalarının hız kazanmasına katkı sağlamıştır. Nitekim Atatürk'ün de teşvikleriyle daha 1923 yılında, Timur Tüzükatı, Mustafa Rahmi Balaban tarafından Türkçeye tercüme edilmiş; bu yayını takip eden yıllarda“çocuklara tarih kitapları”projesi kapsamında Reşat Ekrem Koçu tarafından Timur ve Oğulları adlı eser yayımlanmıştır. 1923'ten 1938'e kadar geçen süre zarfında Türkiye'de bu konuda kaleme alınan eserlerin önemli bir kısmında oldukça olumlu bir Timur imajından söz etmek mümkündür. Nitekim Timur; eşine az rastlanır bir komutan, adil bir hükümdar, ilim adamlarını himaye eden bir ilim hamisi olarak okuyucuya sunulmuştur. 1938'den sonra ise Timur tarihi çalışmaları giderek çeşitlenmiş ve kapsamı genişlemiştir. 1938-1950 aralığındaki eserlerde Timur, her ne kadar bir Türk cihangir imajı altında değerlendirilse de; Türk-İslam memleketlerindeki siyaseti dolayısıyla oldukça sert eleştirilere de maruz kalmış ve zaman zaman ayak bastığı yerlere yıkım getiren bir hükümdar imajıyla resmedilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study seeks to answer the question of how Timur was portrayed in studies on the history of the Timurid Empire conducted in Turkey between 1923 and 1950, and aims to uncover this answer through analyses of period sources. Following the founding of the Republic of Turkey, studies on the history of the Turkic and Turkic world gained increasing importance, and Timur became a prominent historical figure during this period. Atatürk's interest in Timur contributed to the acceleration of research on Timurid history. Indeed, with Atatürk's encouragement, the Timur Tüzükatı was translated into Turkish by Mustafa Rahmi Balaban as early as 1923; in the years following this publication, Reşat Ekrem Koçu published Timur and His Sons (Timur ve Ogulları) as part of the“history books for children”project. A significant portion of works on this subject written in Turkey between 1923 and 1938 present a rather positive image of Timur. Indeed, Timur is presented to readers as a rare commander, a just ruler, and a patron of knowledge who patronized scholars. After 1938, studies on Timur's history gradually diversified and broadened in scope. Although Timur is often portrayed as a Turkic conqueror in works from 1938 to 1950, he was also subjected to harsh criticism for his policies in Turkic-Islamic lands and was occasionally portrayed as a ruler who wreaked havoc wherever he set foot.