Acil serviste çekilen akciğer grafilerinde, acil tıp uzman ve asistanlarının pnömotoraksı değerlendirebilmesi
Interpretation of pneumothorax on emergency department chest radiographs by emergency physicians and residents
- Tez No: 982044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM AY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, Acil tıp, Emergency service, Emergency medicine
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ- AMAÇ: Pnömotoraks viseral ve parietal plevral yaprakların arasına hava girmesi şeklinde tanımlanan, zamanında fark edilip uygun tedavisi yapılmadığında ölümcül komplikasyonlar geliştirebilen önemli bir klinik durumdur. Akciğer grafisinde viseral plevra çizgisinin ayrı olarak görülmesi ve bu çizginin distalinde akciğer parankimine ait işaretlerin izlenmemesi ile tanınır. Bu grafiler en çok acil servis klinisyenleri tarafından değerlendirilir ve sıklıkla tedavileri bu değerlendirmenin sonucuna göre planlanır. YÖNTEM: Arşivden derlenen 100 adet akciğer grafisi acil tıp uzman ve asistanlarına gösterildi. Grafilerin 50 tanesi normal, 50 tanesinde ise değişik boyutlarda pnömotoraks bulunmaktaydı. Çalışmaya katılan 11 asistan kıdemlerine göre sınıflandırıldı. Buna göre 4 acil tıp uzmanı, 3 kıdemli, 4 orta kıdemli, 4 kıdemsiz acil tıp asistanı çalışmaya katıldı. Asistanlar arası kıdem farkının ve pnömotoraks boyutunun akciğer grafisinde pnömotoraks tanımaya olan etkileri araştırıldı. Grafiler 2 hafta arayla aynı gözlemcilere gösterilerek gözlemci güvenilirliği araştırılmıştır. BULGULAR: Tüm gözlemciler pnömotoraks olgularını %82.5 oranında tanımıştır. Tam pnömotoraks olgularının tamamı, orta pnömotoraks vakalarının %95.1, küçük pnömotoraks vakalarının %49.7 'si acil tıp asistan ve uzmanları tarafından tanınmıştır. Kıdemli asistanlar pnömotoraks olgularını %83.3, orta kıdemli asistanlar %75.5, kıdemsiz asistanlar ise %62.5 oranında tanımıştır. SONUÇ: Pnömotoraks boyutu büyüdükçe tanınmasının kolaylaştığı tespit edildi. Asistanlık döneminde kıdem farkının özellik küçük pnömotoraks olgularını tanımada etkili olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Pneumothorax is defined as the entry of air into the pleural space, and may cause mortal complications when diagnose and treatment delay. The diagnosis is made on an erect posteroanterior chest xray which shows an edge cased by visceral pleura and absence of lung markings beyond this edge. These chest radiographs are initially interpreted by an emergency physician and decisions are made on the basis of this initial interpretation. METHODS: The chest radiographs of 100 patients were collected from PACS archive.50 of these radiographs were reported as normal and 50 of them were pneumothorax. Emergency staff participating in the study included four emergency medicine physician, three final year residents, four intermediate year residents and four first year residents.Each physician interpreted 100 radiograph. Effects of interobserver variability and degree of pneumothorax on diagnosing pneumothorax on chest xray were investigated. Chest radiographs were re-interpreted 2 weeks later to search intraobserver variability. RESULTS: The accuracy of the emergency department physicians and residents on diagnosing total pneumothorax were %100, intermediate pneumothorax were %95.1, small pneumothorax were %49.7. Fianl year residents correctly diagnosed %83.3 , intermediate year residents %75.5, first year residents %62.5. CONCLUSION: Increase in the volume of pneumothorax made it easier to diagnose on chest radiograph. Residency year is associated with correct diagnose of pneumothorax especially in small pneumothorax cases.