Düzensiz göçmenlerin ardından: Türkiye'de yalnız ebeveyn Suriyeli kadınların kamu hizmetlerine erişimi ve yaşam deneyimleri
After irregular migration: Access to public services and lived experiences of single-parent Syrian women in Türkiye
  1. Tez No: 982102
  2. Yazar: TÜRKAN BOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEREN ARK YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sosyal Hizmet, Kamu Yönetimi, Sociology, Social Work, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Düzensiz göç, Ebeveynlik deneyimleri, Kamu hizmetleri, Suriye, Irregular immigration, Parenting experiences, Public services, Syria
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Politika ve Sosyal Hizmetler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, geçici koruma statüsündeki Suriyeli kadınların eşlerinin düzensiz yollarla Avrupa'ya göç etmesinin ardından Türkiye'de yalnız ebeveyn olarak kalan kadınların ve çocuklarının kamu hizmetlerine erişim deneyimlerini çok boyutlu bir biçimde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, İstanbul'da yaşayan geçici koruma statüsündeki Suriyeli kadınların eşlerinin düzensiz göçü sonrasında yalnız ebeveyn olarak karşı karşıya kaldıkları sosyoekonomik zorlukları, kamu hizmetlerine erişim deneyimlerini ve bu süreçte geliştirdikleri stratejileri kapsamlı biçimde analiz etmektedir. Bu kapsamda, eşleri düzensiz yollarla Avrupa'ya giden 17 Suriyeli kadın ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemiyle yürütülen çalışmada kadınların sağlık, barınma, istihdam, eğitim ve sosyal yardımlara erişim süreçlerindeki deneyimleri; karşılaştıkları yapısal engeller ve bu engellerle başa çıkmak için geliştirdikleri stratejiler analiz edilmiştir. Araştırma, düzensiz göç kararının büyük ölçüde çocukların geleceği ve güvenliğinin sağlanması, ekonomik yetersizlikler, kamu hizmetlerine erişimde yaşanan güçlükler, ayrımcılık, geri gönderilme riski ve genel güvenlik endişeleri gibi yapısal zorunluluklara dayandığını ortaya koymaktadır. Kadınların yalnız ebeveynlik rolünü üstlenmeleri hem ev içi bakım sorumluluklarının artmasına hem de iş gücüne katılım yönünde zorunlu bir dönüşüme neden olmuştur. Kimlik belgelerinin aktif olması kamu hizmetlerine erişimde temel bir belirleyici olarak öne çıkmıştır. Eşlerin düzensiz göçü sonrası yalnız ebeveyn kalan kadınlar ekonomik olduğu kadar sosyal açıdan da kırılganlaşmakta; zayıflayan sosyal ilişkiler ve yetersiz destek mekanizmaları çok katmanlı dezavantajlara yol açmaktadır. Çalışma, bu kadınların pasif hizmet alıcısı değil zorluklara karşı direnç gösteren ve strateji geliştiren aktif özneler olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the experiences of Syrian women with temporary protection status and their children who are left as single parents in Turkey after their husbands migrate to Europe through irregular means, in terms of their access to public services. The research comprehensively analyzes the socio-economic difficulties faced by Syrian women with temporary protection status living in Istanbul after their husbands' irregular migration, their experiences of accessing public services, and the strategies they developed during this process. In this context, in-depth interviews were conducted with 17 Syrian women whose husbands had migrated to Europe through irregular means. Using qualitative research methods, the study analyzed the women's experiences in accessing health, housing, employment, education, and social assistance; the structural barriers they encountered; and the strategies they developed to overcome these barriers. The research reveals that the decision to migrate irregularly is largely based on structural necessities such as ensuring the future and safety of children, economic inadequacies, difficulties in accessing public services, discrimination, the risk of deportation, and general security concerns. Women taking on the role of single parent has led to both an increase in domestic care responsibilities and a forced transformation in terms of labor force participation. The validity of identity documents has emerged as a key determinant in accessing public services. Women who are left as single parents after their spouses migrate irregularly become vulnerable both economically and socially; weakened social relationships and inadequate support mechanisms lead to multi-layered disadvantages. The study reveals that these women are not passive service recipients but active agents who resist difficulties and develop strategies.