İslam öncesi Türk tarihinde konar-göçer ve şehirli kitlelerin münasebetleri
Relations between nomadic and urban masses in Pre-Islamic Turkish history
- Tez No: 982126
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Göktürkler, Tarih, Uygurlar, Kök Turks, History, Uighurs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, İslam öncesi Türk tarihinde konar-göçer topluluklarla yerleşik şehirli toplumlar arasındaki ilişkileri sosyo-ekonomik, kültürel ve siyasi boyutlarıyla ele almaktadır. Konar-göçer Türk topluluklarının, tarım ürünleri ve zanaat malları gibi ihtiyaçlarını karşılamak üzere şehirli toplumlarla kurdukları ilişkiler, sadece ticaret değil; aynı zamanda diplomasi, ittifak, kültürel alışveriş ve zaman zaman da çatışma biçiminde ortaya çıkmıştır. Hun-Çin ilişkileri, Gök-Türklerin Soğdlarla olan iş birlikleri ve Uygur Kağanlığı'nın şehirleşme süreci, bu karşılıklı etkileşimin tarihsel örnekleri olarak değerlendirilmiştir. Bu çalışmada ulaşılan sonuçlara göre, İslam öncesi dönemde konar-göçer ve şehirli toplumlar arasındaki münasebetler karşılıklı bağımlılığa dayalı karmaşık bir yapı arz etmektedir. Bu etkileşim, sadece konar-göçerlerin değil, aynı zamanda şehirli toplumların da siyasal, ekonomik ve kültürel dönüşümünde etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the socio-economic, cultural, and political dimensions of the relationships between nomadic and urban societies in pre-Islamic Turkish history. The interactions between nomadic Turkic groups and sedentary civilizations were not limited to trade but also included diplomacy, alliances, cultural exchange, and occasional conflicts. Historical cases such as the relations between the Huns and China, the collaboration between the Gokturks and the Sogdians, and the urbanization of the Uighur Khaganate demonstrate the multifaceted nature of this interaction. The findings of this study reveal that these relations were based on mutual dependency and formed a complex network of interconnection. Such interactions significantly influenced not only the transformation of nomadic societies but also the political, economic, and cultural dynamics of urban civilizations.