Mīr Taḳī Mīr: Hayatı ve eserleri
Meer Taqi Meer: Life and works
  1. Tez No: 982134
  2. Yazar: OĞUZHAN ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL SOYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mīr Taki Mīr, Urdu edebiyatı, klasik şiir, gazel, şiir estetiği, Dekkânî ve Delhi ekolleri, 18. yüzyıl, manzum ve mensur eserler, tema analizi, şiir dil, Mīr Taqī Mīr, Urdu literature, classical poetry, ghazal, poetic aesthetics, Deccan and Delhi schools, eighteenth century, poetic and prose works, thematic analysis, poetic language
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Urdu Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, 18. yüzyıl Urdu edebiyatının öncü şairlerinden Mīr Muḥammed Taḳī Mīr (میر محمد تقی میر)'in hayatını, eserlerini, yaşadığı edebî çevreyi ve Urdu şiiri estetiğine yaptığı katkıları dört ana bölüm hâlinde ele almaktadır. Birinci bölümde, Mir'in ailesine dair köken bilgileri, çocukluk dönemi, Delhi'ye gelişi, dönemin şiir meclislerindeki konumu, çağdaşlarıyla ilişkileri, çekirdek ailesi ve vefat süreci gibi biyografik unsurlar kronolojik bir yapı içinde sunulmuştur. Bu yapı içinde şairin kişisel tarihinin, şiir anlayışına ve üretim biçimine etkisi vurgulanmıştır. İkinci bölümde, Delhi ve Laknov gibi başlıca edebî ekoller ayrı alt başlıklarla ele alınmıştır. Mir'in öncüsü ve çağdaşı şairlerden bazıları tanıtılmıştır ve kendisinden sonraki şairlerle benzerlikleri ve farklılıkları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Külliyāt-ı Mīr başta olmak üzere manzum ve mensur eserleri sistemli bir biçimde tanıtılmış; gazel, mesnevî, rubai, kıt'a, kaside, gibi klasik türler üzerinden şairin türler içi üretkenliği gösterilmiştir. Dördüncü bölümde ise Mir'in Urdu şiirine yapmış olduğu katkılar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the life, works, literary milieu, and contributions of Mīr Muḥammad Taqī Mīr (میر محمد تقی میر), one of the pioneering poets of eighteenth-century Urdu literature, in four main sections. The first section presents biographical elements such as Mir's family background, childhood, arrival in Delhi, his place within the literary gatherings of the time, his relationships with contemporaries, his immediate family, and the circumstances of his death, in a chronological framework. Within this structure, the influence of the poet's personal history on his poetic outlook and mode of production is emphasized. The second section discusses the major literary schools of Delhi and Lucknow under separate subheadings. It introduces several of Mir's predecessors and contemporaries while also addressing similarities and differences with poets who followed him. The third section systematically introduces his poetic and prose works, with particular attention to the Kulliyāt-i Mīr. Through classical genres such as the ghazal, masnavī, rubāʿī, qiṭʿa, and qaṣīda, the poet's productivity across genres is demonstrated. The fourth section addresses Mir's contributions to the aesthetics of Urdu poetry.