AISI 310 paslanmaz çeliğinin mikro yapı ve aşınma davranışlarının incelenmesi
Investigation of microstructure and wear behaviour of AISI 310 stainless steel
  1. Tez No: 98214
  2. Yazar: İLHAN ÇELTİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH KEÇECİLER, PROF. DR. M. MUSTAFA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Paslanmaz çelik, ostenitik, aşınma, aşınma deneyleri, Stainless steel, austenitic, wear, wear tests
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Paslanmaz çelikler yüksek oranda krom ve nikel içeren çeliklerdir. Isı etkilerine ve korozyona karşı direncin yüksek olması istenen uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Özellikle gıda sanayi, tekstil, otomotiv endüstrisi, açık deniz tesisleri, gemiler, uzay araçları, petrol taşıyan araçlar, rafineriler, güç jeneratörleri, bir çok cerrahi aletler, çelik eşya, mutfak eşyası, mobilya ve inşaat gibi değişik alanlarda söz konusu özelliklerinden dolayı kullanım alanı bulmaktadır. Aşınma, endüstride kullanılan makina ve düzeneklerde sık sık karşılaşılan önemli bir problemdir. Makinaların maliyetinin ucuz olması yanında kullanma ömrünün de uzun olması tercih edilir. Bunun için de sürekli laboratuvar çalışmaları ile makina parçalarının ömrü artırılmaya çalışılmaktadır. Bu tez çalışmasının ilk bölümü paslanmaz çeliklerin kullanıldığı alanları, çeşitlerini, kimyasal bileşimlerini, mikro yapılarını ve mekanik özelliklerini içermektedir ve paslanmaz çeliklerden 3 1 0 serisinin aşınma davranışı ve mikro yapısı incelenmektedir. İkinci bölümünde ise, aşınma ve aşınma mekanizmaları üzerinde durulmaktadır. Deneysel çalışma bölümünde, önce deney düzeneğinin özellikleri hakkında açıklamalar yapılmıştır. AISI 310 paslanmaz çeliği üzerinde metalografik çalışmalar; çekme, çentik darbe, sertlik ölçme ve aşınma deneyleri yapılmış ve sonuçlar çizelge ve grafiklere aktarılarak tartışılmıştır. 2000, 69 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Stainless steels contain high amounts of chromium and nickel as alloying elements. They are used in applications where resistance to corrosion and high temperatures is required. Owing to their above mentioned properties, they find applications in various industries such as food, textile, automobile, off-shore platforms, ship building, aerospace, oil refineries, power generators, furniture and buildings. Wearing of consonants of machinery and other equipments is an important and frequently encountered problem. A longer service life for mechanical components is also required in addition to their more economical production various investigations are therefore carried out to increase the service life of the components. The first section of this study covers the types, chemical compositions, microstructures, mechanical properties and application areas of stainless steels. Moreover, the microstructure and wear behaviour of 310 series stainless steels are studied, wear and wear mechanisms are discussed in the second section. In the experimental work section, wear testing set - up is introduced. Optical microscopy, hardness measurements, tensile, Charpy fracture toughness and wear tests were conducted on AISI 310 stainless steel. And the results were plotted as graphics and discussed. 2000, 69 pages