Preeklampsili ve sağlıklı gebeler arasında anne kanındaki myoinositol oksijenaz (MIOX) düzeylerinin karşılaştırılması
Comparative analysis of maternal serum myo-inositol oxygenase (MIOX) levels in preeclamptic versus normotensive pregnancies
- Tez No: 982159
- Danışmanlar: PROF. DR. PAKİZER BANU KILIÇOĞLU DANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Erken Başlangıçlı preeklampsi, Geç başlangıçlı preeklampsi, Serum Myoinositol oksijenaz (MIOX), Maternal Serum Biyomarkerları, Plasental Yetmezlik, Gebelik komplikasyonları, Preeclampsia, Early-onset preeclampsia, Late-onset preeclampsia, Serum myo-inositol oxygenase (MIOX), Maternal serum biomarkers, Placental insufficiency, Pregnancy complications
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Preeklampsili gebelerde maternal serumdaki myoinositol oksijenaz (MIOX) düzeylerini belirleyerek sağlıklı gebelerle karşılaştırmaktır. Ayrıca, preeklampsili olguların erken ve geç başlangıçlı olarak alt gruplara ayrılmasıyla, MIOX düzeylerinin hastalığın başlangıç zamanı ile farklılık gösterip göstermediğini değerlendirmektir. Elde edilecek bulguların, MIOX'un preeklampsi patofizyolojisindeki rolüne ve hastalığın tanı veya prognozunu öngörmedeki potansiyel değerine katkı sağlaması hedeflenmektedir Gereç ve Yöntem:Bu çalışma prospektif ve kesitsel özellikler taşıyan bir vakakontrol çalışması olarak yürütülmüştür. Preeklampsi tanısı almış gebeler ile sağlıklı gebeler dahil edilmiş; erken preeklampsi, geç preeklampsi ve kontrol grubu olmak üzere 3 grupta incelenmiştir.Preeklampsili (erken ve geç başlangıçlı) ve sağlıklı gebelerde serum MIOX düzeyleri karşılaştırılmış; preeklampsinin klinik, biyokimyasal ve doppler ultrasonografi parametreleriyle ilişkisi değerlendirilmiştir. Bulgular:Çalışmada, kontrol, erken preeklampsi ve geç preeklampsi grupları arasında arasında serum MIOX düzeyleri yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık izlenmemiştir.Bununla birlikte yaş, gravida, parite, abortus sayısı ve hemogram parametrelerinde anlamlı fark saptanmazken; geç preeklampsi grubunda beden kitle indeksi (BMI) ve gebelik haftası diğer gruplardan anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Erken ve geç preeklampsi gruplarında AST, LDH, üre, kreatinin, ürik asit düzeyleri şiddetli preeklampsi ve IUGR (İntrauterin büyüme kısıtlılığı) oranları kontrol grubuna göre anlamlı şekilde artış göstermiştir. Doppler ultrasonografi parametreleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç:Çalışmamızda erken preeklampsi, geç preeklampsi ve sağlıklı gebeler için ortalama serum MIOX düzeyleri sırasıyla 33,4±15,5 ng/mL, 28,6±15,6 ng/mL ve 32,3±24,5 ng/mL olup, gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Bu bulgu, MIOX'un preeklampsi tanısında veya hastalığın başlangıç zamanının öngörülmesinde doğrudan belirleyici bir biyobelirteç olmayabileceğini xi düşündürmektedir.Bununla birlikte, literatürde MIOX'un apoptoz regülasyonuna katkı sağlayan süreçler ve oksidatif stres mekanizmaları ile ilişkili olduğu ve preeklampsi patofizyolojisinde potansiyel bir rol oynayabileceği bildirilmiştir. Dolayısıyla, MIOX ile preeklampsi arasındaki olası ilişkileri daha kapsamlı değerlendirebilmek için daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalar yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine maternal serum myo-inositol oxygenase (MIOX) levels in pregnant women with preeclampsia and compare them with healthy pregnant women. In addition, by dividing preeclamptic cases into earlyand late-onset subgroups, it is intended to evaluate whether MIOX levels differ according to the time of disease onset. The findings obtained are expected to contribute to clarifying the role of MIOX in the pathophysiology of preeclampsia and its potential value in predicting the diagnosis or prognosis of the disease. Materials and Methods: This study was conducted as a case-control study with prospective and cross-sectional features. Pregnant women diagnosed with preeclampsia and healthy pregnant women were included and evaluated in three groups as early-onset preeclampsia, late-onset preeclampsia and control group. Serum MIOX levels were compared between preeclamptic (early- and late-onset) and healthy pregnant women, and their relationship with the clinical, biochemical and Doppler ultrasonography parameters of preeclampsia was evaluated. Results: In the study, no statistically significant difference was observed between the control, early preeclampsia and late preeclampsia groups in terms of serum MIOX levels. Although no significant differences were found in age, gravida, parity, number of abortions and hemogram parameters, body mass index (BMI) and gestational week were found to be significantly higher in the late preeclampsia group compared to the other groups. In the early and late preeclampsia groups, AST, LDH, urea, creatinine, uric acid levels, and the rates of severe preeclampsia and IUGR (intrauterine growth restriction) were significantly increased compared to the control group. No significant difference was found between the groups in terms of Doppler ultrasonography parameters. Conclusion: In our study, the mean serum MIOX levels for early preeclampsia, late preeclampsia and healthy pregnant women were 33.4±15.5 ng/mL, 28.6±15.6 ng/mL and 32.3±24.5 ng/mL, respectively, and no statistically significant difference xiii was found between the groups (p>0.05). This finding suggests that MIOX may not be a directly determinative biomarker in the diagnosis of preeclampsia or in predicting the time of disease onset. However, it has been reported in the literature that MIOX is associated with metabolic processes and oxidative stress mechanisms and may have a potential role in the pathophysiology of preeclampsia. Therefore, larger-sample, multicenter and prospective studies are needed to more comprehensively evaluate the possible relationships between MIOX and preeclampsia.