Sınıf II anomalili bireylerde powerbar apareyinin molar distalizasyonu ve mandibulanın konumu üzerine etkilerinin üç boyutlu olarak değerlendirilmesi
Three-dimensional evaluation of the effects of the powerbar appliance on molar distalization and mandibular position in individuals with class II malocclusion
- Tez No: 982189
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL CEYLAN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adölesan, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, maloklüzyon, angle sınıf II, powerbar, Adolescent, cone beam computed tomography, malocclusion, Angle Class II, powerbar
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 'PowerBar® Class II Apareyi'nin maksiller molarların distalizasyonu ve mandibulanın konumu üzerine etkilerinin, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) ve üç boyutlu (3D) ağız içi dijital modeller üzerinden değerlendirilmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya, ortalama yaşları 13,5 yıl olan 13 erkek, 12 kız toplam 25 hasta dahil edilmiştir. PowerBar apareyinin molar distalizasyonu ve mandibulanın konumu üzerine etkileri değerlendirmek amacıyla büyüme gelişim dönemindeki Sınıf II maloklüzyonlu hastalarda tedavi öncesi (T1) ve sonrası (T2) elde edilen konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) ve 3D ağız içi dijital modeller üzerinde, dental ve iskeletsel ölçümler (18 açısal, 29 boyutsal) yapılmıştır. Ölçümlerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk testi ile değerlendirilmiştir. Normal dağılım gösteren değişkenlerde T2-T1 karşılaştırmaları için tek örneklem t-testi (One Sample t-test), normal dağılım göstermeyen değişkenlerde ise Wilcoxon Signed-Rank testi kullanılmıştır. İstatistiksel önemlilik düzeyi p<0,05 olarak alınmıştır. Bulgular: PowerBar apareyi ile gerçekleştirilen ortalama 6,2 ay faz I tedavi sonunda dişsel Sınıf I kanin/molar ilişki elde edilmiştir. Bu mekaniğin kullanımı ile ortalama 2,5 mm maksiller kanin distalizasyonu ve 7,8° distal kuron tippingi gerçekleşmiştir. Maksiller birinci molar dişlerde ortalama 2,09 mm distalizasyon ile 7,13° distal kuron tippingi, mandibular birinci molar dişlerde ortalama 2,4 mm mezializasyon ve 6,1° mezial kuron tippingi belirlenmiştir. Üst çenenin sagittal gelişiminin sınırlandırıldığı, alt çenenin sagittal yön hareketinde önemli bir değişim olmadığı gözlemlenmiştir. Üst keser dişlerin dikleştiği, bununla birlikte alt keser dişlerde protrüzyon olduğu belirlenmiştir. Overjet ve overbite önemli düzeyde azalırken, vertikal yüz gelişiminin arttığı gözlenmiştir. Ayrıca üst kanin ve molar dişlerde distal, alt molar dişlerde ise mezial rotasyon meydana geldiği bulunmuştur. Sonuç: Sonuç olarak PowerBar tedavisiyle, Sınıf I kanin/molar ilişkinin ve normal overjet/overbite ilişkisinin sağlandığı belirlenmiştir. Mekaniğin dentoalveolar etkilerinin belirgin olduğu, daha sınırlı düzeyde olmak üzere iskeletsel etkilerinin de görüldüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the effects of the 'PowerBar® Class II Appliance' on maxillary molar distalization and mandibular position using cone beam computed tomography (CBCT) and three-dimensional (3D) intraoral digital models. Material and Methods: In the present study, a total of 25 patients, including 13 males and 12 females with a mean age of 13,5 years, were included in the study. In order to evaluate the effects of the PowerBar appliance on molar distalization and mandibular position, dental and skeletal measurements (18 angular, 29 dimensional) were performed on cone beam computed tomography (CBCT) and 3D intraoral digital models obtained before (T1) and after (T2) treatment in growing Class II patients. The normality of the measurements was assessed using the Shapiro Wilk test. T2-T1 comparisons were made by using the one-sample t test for normally distributed variables and Wilcoxon Signed-Rank test for the variables that are not normally distributed the statistical significance level was set at p<0,05. Results: After an average of 6,2 months of Phase I treatment with the PowerBar appliance, dental Class I canine/molar relationship was achieved. An average of 2,5 mm maxillary canine distalization and 7,8° distal crown tipping occurred. Maxillary first molars were distalized by 2,09 mm with a 7,13° of distal crown tipping. On the other hand, an average of 2,4 mm mesialization and 6,1° mesial crown tipping was noted in the mandibular first molars. It was observed that the sagittal development of the upper jaw was restricted where as there was no significant change in the sagittal position of the lower jaw. The upper incisors became more upright and the lower incisors were became more proclined. It was found that overjet and overbite decreased significantly, while vertical facial dimension was increased. Additionally, with the PowerBar treatment, upper canine and molar teeth rotated distally and lower molar teeth rotated mesially. Conclusion: As a result of PowerBar treatment, Class I canine/molar and normal overjet/overbite relationships were achieved. The observed changes were primarily dentoalveolar in nature, with limited skeletal effects.