Gölbaşı Gölü'nde yüzer ağ kafeslerde farklı stok ve yoğunluklarının tilapia (o. niloticus, L., 1758) balıklarının gelişmeleri, yem değerlendirmeleri ve yaşama oranları üzerine etkileri
Effect of different stocking densities on growth, feed conversion and survival rates of tilapia (o. niloticus, L., 1758) in floating cages at the ecosystem of Gölbaşı lake
  1. Tez No: 98224
  2. Yazar: ERDAL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İHSAN AKYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Tilapia, stok yoğunluğu, günlük ağırlık kazancı, spesifik büyüme oram, yem değerlendirme oram, yaşama oram, Tilapia, stocking density, daily weight gain, spesific growth rate, feed conversion rate, survival rate
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET GÖLBAŞI GÖLÜ'NDE YÜZER AĞ KAFESLERDE FARKLI STOK YOĞUNLUKLARININ TİLAPİA {O.mloticus, L.,1758) BALIKLARININ GELİŞMELERİ YEM DEĞERLENDİRMELERİ VE YAŞAMA ORANLARI ÜZERİNE ETKİLERİ Araştırmada ortalama ağırlıkları 11.5 gram olan bir yaşlı tilapia (Oreochromis niloticus) yavruları kullanılmıştır. Göl ortamına alıştırılan yavruların 35, 70, 105 ve 140 balık/m3'lük 4 ayrı stok oranında 105 gün süreyle yüzen ağ kafeslerdeki büyüme, yem değerlendirme ve yaşama oranlan incelenmiştir. Araştırma sonunda 35, 70, 105 ve 140 balık/m3'lük stok yoğunluklarında bireysel canlı ağırlık ortalamaları sırasıyla; 72.2±2.83g, 69.29±2.34g, 70.95±5.33g ve 69.41±0.84g olarak tespit edilmiştir. Deneme sonu canlı ağırlık ortalamaları arasındaki farklılık istatistiki olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Deneme süresince ortalama günlük canlı ağırlık kazancı bakımından da gruplar arasındaki farklılık önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Spesifik büyüme oram en iyi 140 balık/m3'lük grupta %1.72±1.22 ve en düşük 35 balık/m3'lük grupta %1.54±1.10 olarak tespit edilmesine rağmen, bu değerler arasındaki farklılık istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (p>0.05). En iyi yem değerlendirme oranı 1.38±0.24 değeri ile 140 balık/m3 grubunda elde edilmiştir. Deneme sonunda ortalama en yüksek yaşama oranı 140 balık/m3 grubunda %100 en düşük ise 70 balık/m3 grubunda %94.76 olarak hesaplanmıştır. 2000, 40 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF DIFFERENT STOCKING DENSITIES ON GROWTH, FEED CONVERSION AND SURVIVAL RATES OF TILAPIA (O.niloticus) IN FLOATING CAGES AT THE ECOSYSTEM OF GÖLBAŞI LAKE In this study, weighing 11.5 g one year old tilapia fly (O. niloticus) were used. Growth, feed conversion rate, and survival rate of fingerlings stocked different densities as 35, 70, 105, and 140 fish/m3 have been examined in floating cages for 105 days. Final mean body weights for the stocking groups of 35, 70, 105, and 140 fish/m3 were determined as 72.2±2.83 g, 69.29±2.34 g, 70.95±5.33 g, and 69.41±0.84 g respectively. The differences between mean body weights were not statistically significant (p>0.05). Also, the differences between the mean daily body weight gains of the stocking groups were not statistically significant (p>0.05). Although spesific growth rate was determined as the best in 140 fish/m3 stocking group with 1.72±1.22% and the lowest in 35 fish/m3 stocking group with 1.54±1.10%, the differences between these data were not statistically significant (p>0.05). The best feed conversion rate was found in the 140 fish/m3 group with 1.38±0.24. At the end of the trial, the highest survival rate was found in the 140 fish/m3 stocking group with 100% and the lowest in the 70 fish/m3 stocking group with 94.76%. 2000, 40 pages