Amsacta mooreı entomopoxvırus (AMEV) giriş füzyon kompleksi genlerinin susturulması
Silencing of the entry fusion complex genes of amsacta moorei entomopoxvirus (AMEV)
  1. Tez No: 982250
  2. Yazar: SEVDA AĞIRMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER MURATOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: RNA interferaz, RNA interference
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Amsacta moorei entomopoxvirus (AMEV), omurgasızları enfekte ettiği için omurgalıları enfekte eden poksvirüslerin moleküler mekanizmalarını aydınlatmak için temel bir araştırma materyali haline gelmiştir. AMEV, ayrıca ifade vektörü, gen terapi vektörü ve tarımsal açıdan önemli zararlılar için mikrobiyolojik kontrol ajanı olarak kullanım potansiyeline sahip önemli böcek virüslerindendir. Vaksinya virüslerin hücreye giriş-füzyon kompleksi (EFC) 11 viral proteinden oluşurken AMEV'de sadece 9 gen ürününün EFC'yi oluşturduğu önerilmiştir. Bu çalışmada amaç AMEV EFC genlerini susturarak bu genlerin yeni virüs üretimi üzerindeki etkilerini araştırmaktır. RNA susturması (RNAi) yöntemi kullanılarak, AMEV EFC genlerine özgü uzun çift zincirli RNA (dsRNA) üretimi yapıldı. Transfeksiyon-enfeksiyon sonuçlarına göre, RNAi uygulamasında üretilen yeni virüs miktarı GFP ışımasıyla tespit edildi ve birçok gen için virüs miktarında azalma belirlendi. Virüs miktarındaki azalma, tek başına uygulanan dsAMV186-Am∆sph/gfp için 64,98 kat ve dsAMV232-Am∆sph/gfp için 32,93 kat olurken, birlikte uygulanan dsAMV217/dsAMV243-Am∆sph/gfp için 12,68 kat ve dsAMV232/dsAMV 243-Am∆sph/gfp için 12,35 kat olarak tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Amsacta moorei entomopoxvirus (AMEV) has become an important research model for elucidating the molecular mechanisms of vertebrate-infecting poxviruses, as it naturally infects invertebrates. In addition, AMEV is a significant insect virus with potential applications as an expression vector, a gene therapy vector, and a microbiological control agent against agriculturally important pests. Whereas the cell entry-fusion complex (EFC) of vaccinia virus is composed of 11 viral proteins, it has been proposed that only 9 genes products constitute the EFC in AMEV. The aim of this study was to investigate the effects of silencing AMEV EFC genes on the production of new viruses. Using RNA interference (RNAi), long double-stranded RNAs (dsRNAs) specific to AMEV EFC genes were synthesized. According to the transfection-infection results, the titer of newly produced virus in the RNAi application was detected by GFP fluorescence, and a reduction of virüs titer was determined for many genes. The decrease in virus titer was detected as 64.98-fold for dsAMV186-Am∆sph/gfp and 32.93-fold for dsAMV232-Am∆sph/gfp applied alone, while it was detected as 12.68-fold for dsAMV217/dsAMV243-Am∆sph/gfp and 12.35-fold for dsAMV232/dsAMV243-Am∆sph/gfp applied together.