Antakya kent dokusu içerisinde yer alan Asi nehrinden rekreasyonel amaçlı kullanım olanaklarının irdelenmesi
Assessment of opportunuties of recreational uses of orontes rivers within the urban of Antakya
  1. Tez No: 98226
  2. Yazar: CENK GİRAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMURAN GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: The Orontes River, recreational planning, water pollution, natural protection
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET ANTAKYA KENT DOKUSU İÇERİSİNDE YER ALAN ASİ NEHRİNDEN REKREASYONEL AMAÇLI KULLLANIM OLANAKLARININ İRDELENMESİ Ülkemiz rekreasyonel mekanlar bakımından zengin bir potansiyele sahip olup, suya bağlı rekreasyon son yıllarda önemli bir faaliyet alanı haline gelmiştir. Ancak ülkemizde çok sayıda nehir, göl ve şelale alanları ilginç görünümleri ve görkemli manzaraları ile planlama beklemektedir. Akdeniz Bölgesinde yer alan Hatay ilinin en büyük nehri olan Asi Nehri de geçmişte zengin biyolojik çeşitlilikle birlikte doğal bir görünüme sahip olmasına karşın sonradan yapılan hidrolojik çalışmalarla adeta yapay bir nehir durumuna gelmiştir. Antakya kent merkezinde rekreasyonel kullanımlara olanak verebilecek Asi Nehri, kaynağından başlayarak dökülüşüne kadar yatağı boyunca çeşitli kullanımlardan (yerleşim, sanayi, tarım) ortaya çıkan kirleticilerin doğrudan veya dolaylı etkileri altında kalmaktadır. Bu çalışmada kirleticilerin kaynağı ve nehrin kirlilik durumu tespit edilerek araştırma alanının fiziksel, sosyo-kültürel ve mevcut rekreasyonel yapısının analizi yapılmıştır. Daha sonra nehir yatağındaki su seviyesinin yükseltilerek rekreasyonel amaçlı kullanımlara olanak verilebilmesi için çeşitli öneriler getirilmiş ve rekreasyonel alan kullanım potansiyeli ortaya konulmuştur. 2000, 126 sayfa Anahtar Kelimeler : Asi Nehri, rekreasyonel planlama, su kirliliği, doğa koruma
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT ASSESSMENT OF OPPORTUNITIES OF RECREATIONAL USES OF ORONTES RIVERS WITHIN THE URBAN OF ANTAKYA. Our country has a rich potential in recreational places, and water-dependent recreation has become an important activity in recent years. However, lots of rivers, lakes and waterfalls need to be planned with the consideration ofeplendid sights natural conditions. Although Orontes River, the greatest river of Hatay province in Mediterranean Region, is rich inbiological diversity, it has been disturbed drastically by human induced alterations of its hydrology.Orontes River, enable variouus recreational uses in Antakya. However, the river has been is poluted directly and indirectly by chemicals resulted from different lend uses (housing, industry and agriculture) from its origin to the point met with Mediterrenaen Sea. İn this research, the sources of different contaminator and condition of river pollution were determined and the analysis of its physical, socia-cultural and recreational structures was made. Then it was suggested that increasing water level of riverbet might enable to recreational usage and stated that there was a potential of recreational usage. 2000, 126 pages