Hatay ilinde bulunan pyraloidea (lepidoptera) faunası üzerine taksonomik-sistematik çalışmalar
The studies on the taxonomy and systematics of the pyraloidea species (lepidoptera) in Hatay
  1. Tez No: 98227
  2. Yazar: EROL ATAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MİKTAT DOĞANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hatay, Pyraloidea, Lepidoptera, taksonomi, sistematik, Hatay, Pyraloidea, Lepidoptera taxonomy, sistematic
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET HATAY İLİNDE BULUNAN PYRALOIDEA (LEPIDOPTERA) FAUNASI ÜZERİNE TAKSONOMİK-SİSTEMATİK ÇALIŞMALAR Bu çalışmada Hatay ilinde bulunan Pyraloidea (Lepidoptera) faunası türleri tespit edilmiştir. Ömek toplama işleri Mart 1999 yılından başlanarak, arazi ve laboratuar çalışmaları şeklinde yürütülmüştür. Arazi çalışmaları, Antakya Merkez ilçe ve buraya bağlı çeşitli beldelerden oldukça sık, diğer ilçelerin bazılarından ise hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda, atrap ve ışık tuzağı yardımı ile örneklerin toplanması şeklinde yapılmıştır. Ayrıca arazide toplanan tırtıllar ve pupalar laboratuara getirilmiş ve bunlardan erginler elde edilmiştir. Bu çalışmalar sonucunda saptanan türler; Crambidae: Crambinae, Angustalius malacellus (Duponchel, 1836), Chrysocrambus syriellus (Zerny, 1934), Euchromius bella Hübner, 1796 ve Metacrambus carectellus (Zeller, 1847); Cybalomiinae, Hyperlais pentadalis (Lederer, 1855); Glaphyriinae, Hellula undalis (Fabricius, 1781); Odontiinae, Anthophilopsis baphialis (Staudinger, 1871) ve Aporodes floralis (Hübner, [1809]); Pyraustinae, Achyra Guenee, 1846 sp., Ostrinia nubilalis (Hübner, 1796) ve Pyrausta aurata (Scopoli, 1763); Spilomelinae, Antigastra catalaunalis (Duponchel, 1833), Metasia octogenalis Lederer, 1863, Nomophila noctuetta (Denis & Schiffermüller, 1775) ve Spoladea recurvalis (Fabricius, 1775); Pyralidae: Phycitinae, Ectomyelois ceratoniae Zeller, 1839, Ematheudes Zeller, 1867 sp., Oncocera semirubella (Scopoli, 1763) ve Phycitodes Hampson, 1917 sp; Pyralinae, Aglossa pinguinalis (Linnaeus, 1758), Herculia fulvocilialis (Duponchel, 1834) ve Synaphe consecratalis Lederer, 1855'dir. Bu örneklere ait familya, altfamilya ve tür tam anahtarları hazırlanarak teşhiste kullanılan önemli morfolojik karakterlerin şekilleri çizilmiş ve erginlerin fotoğrafları çekilmiştir. Bunların tanımlan yapılmış ve her biri hakkında bazı biyolojik bilgiler verilmiştir. 2000,165 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STUDIES ON THE TAXONOMY AND SYSTEMATICS OF THE PYRALOH) SPECIES (LEPIDOPTERA) IN HATAY The aim of the work is obtaining the fauna of Pyraloidea (Lepidoptera) in Hatay. The works were done in fields and laboratory during 1999 (March-November). The samples were collected from different plants by a light trap and by net irregular intervals from some fields in Hatay. The caterpillers and pupae were collected from the fields and brought to the laboratory, and the adults were reared from them. The species obtained by the work are; Crambidae: Crambinae, Angustalius malacellus (Duponchel, 1836), Chrysocrambus syriellus (Zerny, 1934), Euchromius betta Hiibner, 1796 ve Metacrambus carectellus (Zeller, 1847); Cybalomiinae, Hyperlais pentadalis (Lederer, 1855); Glaphyriinae, Hellula undalis (Fabricius, 1781); Odontiinae, Anthophilopsis baphialis (Staudinger, 1871) ve Aporodes floralis (Hiibner, [1809]); Pyraustinae, Achyra Guenee, 1846 sp., Ostrinia nubilalis (Hiibner, 1796) ve Pyramid aurata (Scopoli, 1763); Spilomelinae, Antigastra catalaunalis (Duponchel, 1833), Metasia octogenalis Lederer, 1863, Nomophila noctuella (Denis & Schiffermüller, 1775) ve Spoladea recurvalis (Fabricius, 1775); Pyralidae: Phycitinae, Ectomyelois ceratoniae Zeller, 1839, Ematheudes Zeller, 1867, sp. Oncocera semirubella (Scopoli, 1763) ve Phycitodes Hampson, 1917 sp.; Pyralinae, Aglossa pinguinalis (Linnaeus, 1758), Herculia fulvocilialis (Duponchel, 1834) ve Synaphe consecratalis Lederer, 1855. Morphologies of the species were studied, the species were described, some taxonomic characters were illustrated, and the identification keys were provided to the families, the subfamilies and the species. 2000,165 pages