Tornalamada video tabanlı yapay zeka yaklaşımı ile takım aşınmasının dinamik takibi
Dynamic monitoring of tool wear in turning using a video-based artificial intelligence approach
  1. Tez No: 982267
  2. Yazar: MUZAFFER TACETTİN KÜLLAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OLKAN ÇUVALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Takım aşınması, Tool wear
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tornalanmış yüzey imgelerinin aşınma izlerini taşıdığı ve görüntü işleme ile aşınma izleme amacıyla kullanılabildiği literatürde birçok kez gösterilmiştir; ancak çalışmalar çoğunlukla durağan fotoğraflara dayanmaktadır ve gerçek işlem sırasında benzer karelerin alınması yüksek hızlı görüntüleme donanımı gerektirir. Bu gereksinim maliyet ve entegrasyon güçlükleri doğurmaktadır. Bu çalışmada, sıradan video karelerinden takım aşınmasının izlenmesi amaçlanmıştır. Standart video kareleri fotoğraflara kıyasla daha bulanık ve ayrıntı bakımından sınırlıdır; bu nedenle, tornalanmış yüzeye özgü özniteliklerin tasarlanması önemlidir. Bu doğrultuda, yüzey dalgalılık profilindeki aşınmaya bağlı değişimleri yakalayabilen iki öznitelik (Sinüs ERMS, Gauss ERMS) geliştirilmiş; aşınmaya eşlik eden dalga genliğindeki değişimleri temsil eden Fourier genlik ortalaması ile birlikte FSG öznitelik seti oluşturulmuştur. Video karelerinden çıkarılan bu öznitelikler doğrusal SVM ile değerlendirilmiş, Video–FSG için sınıflandırma doğruluğu ve F1 skoru sırasıyla; Acc≈0.65, F1≈0.31 elde edilmiştir. Aynı yaklaşım fotoğraflara uygulandığında Foto–FSG için Acc≈0.71, F1≈0.51 gözlenmiştir. Fotoğraflar ile aşınmanın izlenebilirliği daha yüksek olsa da video karelerininde anlamlı ayrım gücü sunduğu görülmüştür. Karşılaştırma amacıyla literatürde yaygın üç genel amaçlı GLCM özniteliği (kontrast, homojenlik, entropi) hem video karelerinde hem durağan fotoğraflarda sınanmış; Video–GLCM'de F1≈0.24, Foto–GLCM'de F1≈0.04 bulunarak önerilen özniteliklerin her iki modda da GLCM'ye üstün olduğu gösterilmiştir. Bulgular, uygun özniteliklerle aşınmanın sıradan video karelerinden de izlenebileceğine dair nicel kanıt sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
It has been demonstrated many times in the literature that images of turned surfaces carry traces of wear and can be used for image-based wear monitoring; however, most studies rely on static photographs, and acquiring comparable frames during actual cutting requires high-speed imaging hardware. This entails cost and integration challenges. In this study, the monitoring of tool wear from ordinary video frames is targeted. Since standard video frames are blurrier and contain less detail than photographs, designing surface-specific features is important. Accordingly, two features that capture wear-induced changes in the surface waviness profile (Sine ERMS, Gauss ERMS) were developed and, together with the mean Fourier amplitude, formed the FSG feature set. Features extracted from video frames were evaluated with a linear SVM, and for Video–FSG the classification accuracy and F1 score were, respectively, Acc≈0.65 and F1≈0.31. Applying the same approach to photographs yielded Acc≈0.71 and F1≈0.51 for Photo–FSG. Although photographs provide higher monitorability, video frames also offered meaningful discriminative power. For comparison, three commonly used, general-purpose GLCM features (contrast, homogeneity, entropy) were tested on both video frames and static photographs; F1≈0.24 for Video–GLCM and F1≈0.04 for Photo–GLCM demonstrated that the proposed features outperform GLCM in both modalities. The findings provide quantitative evidence that wear cues can be monitored from ordinary video frames with suitable features.