Streptozotosin ile diyabet oluşturulmuş sıçanlarda Duloksetin'in sinir sistemi üzerine koruyucu ve tedavi edici etkileri
Protective and therapeutic effects of Duloxetine on the nervous system in streptozotocin-induced diabetic rats
- Tez No: 982273
- Danışmanlar: PROF. DR. EVREN KÖSE, DOÇ. DR. ONURAL ÖZHAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Anatomi, Fizyoloji, Histology and Embryology, Anatomy, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Davranış ve ağrı testleri, Diyabet, Duloksetin, Hipokampus, Behavioral and pain tests, Diabetes, Duloxetine, Hippocampus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Diyabetin neden olduğu bilişsel ve motor fonksiyon bozukluklarına karşı duloksetin'in koruyucu ve tedavi edici etkilerini araştırmaktır. Materyal ve metot: Çalışmada 44 adet Spraque-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Sıçanlar kontrol, DM, DM+DLX ve DLX+DM olmak üzere 4 gruba ayrıldı. 21 gün boyunca kontrol grubundaki sıçanlara DLX taşıt çözücüsü, DM+DLX ve DLX+DM gruplarındaki sıçanlara ise 30 mg/kg DLX gavajla verildi. Ardından davranış ve ağrı testleri yapıldı. Prefrontal korteks, hipokampus ve siyatik sinir dokularından ELİSA yöntemiyle oksidatif stres, inflamasyon ve nörotrofik faktörlere ilişkin parametre düzeyleri ölçüldü. Histopatolojik değerlendirme için Hematoksilen-Eozin yöntemi, immünohistokimyasal analizler için Kaspaz-3 immünreaktivitesi değerlendirildi. Bulgular: DM grubunda kontrol grubuna kıyasla platformun bulunduğu alanda geçirilen sürenin azaldığı, DLX uygulanan gruplarda ise artış eğiliminde olduğu görüldü. Hot plate ve tail flick testinde DM grubunda tepki süresi artarken, DLX uygulanan gruplarda azalma eğiliminde olduğu izlendi. Rotarod ve accelerod testinde DM grubunda silindir üzerinde kalış süresinin azaldığı, DLX uygulanan gruplarda değişmediği görüldü. DM grubunda MDA, TOS, Nf-kB, TNF-a, IL-1B seviyeleri artış gösterirken, SOD, GSH, TAS, NGF ve BDNF seviyelerinin azaldığı belirlendi. DLX uygulanan gruplarda MDA, TOS, Nf-kB, TNF-a, IL-1B seviyelerinin azaldığı, SOD, GSH, TAS, NGF ve BDNF seviyelerinin arttığı görüldü. DM grubunda Kaspaz-3 immünreaktivitesinin arttığı, DLX uygulanan gruplarda ise azaldığı gözlemlendi. Sonuç: Elde edilen bulgular, DLX'in diyabete bağlı nörodejeneratif süreçlerde oksidatif stresin baskılanması, inflamatuvar yanıtın azaltılması, nörotrofik düzeylerin düzeltilmesi aracılığıyla koruyucu ve tedavi edici roller üstlenebileceğine işaret etmektir. Ancak bu etkilerin bir kısmının istatistiksel olarak eğilim düzeyinde kaldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the protective and therapeutic effects of duloxetine against diabetes-induced cognitive and motor dysfunctions. Materials and Methods: Forty-four Sprague–Dawley rats were divided into four groups: Control, DM, DM+DLX, and DLX+DM. For 21 days, the control group received vehicle, and the DM+DLX and DLX+DM groups received 30 mg/kg duloxetine by gavage. Subsequently, behavioral and pain tests were performed. Levels of parameters related to oxidative stress, inflammation, and neurotrophic factors were measured in the prefrontal cortex, hippocampus, and sciatic nerve tissues using the ELISA method. Hematoxylin–Eosin staining was used for histopathology, and Caspase-3 immunoreactivity was assessed. Results: In the DM group, the time spent in the target area was reduced, while it tended to increase in DLX-treated groups. Hot plate and tail flick reaction times increased in the DM group and tended to decrease with DLX. Rotarod and accelerod performance decreased in the DM group and remained unchanged in DLX groups. MDA, TOS, Nf κB, TNF-α, and IL-1β increased in DM, while SOD, GSH, TAS, NGF, and BDNF decreased. These parameters showed the opposite trend in DLX groups. Caspase-3 immunoreactivity increased in DM and decreased in DLX groups. Conclusion: These findings indicate that DLX may have protective and therapeutic roles in diabetes-related neurodegeneration by suppressing oxidative stress, reducing inflammatory responses, and improving neurotrophic levels, though most effects remained at the level of statistical trends.