9. sınıf İngilizce dersinde e-portfolyo entegrasyonuna ilişkinbir öğretim tasarımının geliştirilmesi ve uygulanması
The development and implementation of an instructionaldesign for the use of e-portfolio in 9th grade English course
- Tez No: 982308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLRUBA KÜRÜM YAPICIOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ULUS KIMAV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: E-portfolyo, Eylem araştırması, İngilizce öğretimi, Öğretim tasarımı, Sürece dayalı ölçme-değerlendirme, Action research, E-portfolio, English language teaching, Instructional design, Process-based assessment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, 9. sınıf İngilizce dersinde e-portfolyo entegrasyonuna ilişkin bir öğretim tasarımının geliştirilmesi ve uygulanması amaçlanmıştır. Araştırma, 2023-2024 öğretim yılı bahar döneminde eylem araştırması deseni ile tasarlanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını ise bir lisede öğrenim gören 9. sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Çalışma kapsamında üç eylem planı hazırlanmış ve üç ay süresince uygulanmıştır. Veri toplama sürecinde belge inceleme, yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğrenci yansıtma günlükleri, araştırmacı günlüğü ve öğrenci ürünleri kullanılmıştır. Veriler tümevarım analizi yöntemiyle çözümlenmiş; temalar ve alt temalar belirlenmiştir. Bulgular, e-portfolyo uygulamalarının zaman kısıtları, teknik altyapı eksiklikleri ve deneyim yetersizlikleri nedeniyle sınırlı kaldığını ortaya koymuştur. Uygulama süresince geliştirilen eylem planları ise öğretim programı kazanımlarıyla uyumlu biçimde düzenlenmiş ve süreç boyunca geçerlik komitesiyle paylaşılmıştır. Araştırma sonucunda, e-portfolyo kullanımının öğrencilerin dil becerilerinin gelişimine katkı sağladığı, dijital araç kullanımına yönelik özgüvenlerini artırdığı, öz düzenleme becerilerini desteklediği, sorumluluk almalarını güçlendirdiği ve öğretmen-öğrenci ile akran etkileşimini geliştirdiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğrencilerin öğrenme ürünlerini daha kolay saklayabildiği belirlenmiştir. Ancak bu sürecin ders öğretmeni için zaman alıcı olduğu yaşanan sınırlılıklardan biri olarak ortaya çıkmıştır. Bu bulgular, yaşanan sınırlılıklara rağmen e-portfolyo entegrasyonunun İngilizce öğretiminde eğitsel ve teknolojik katkılar sunduğunu göstermekte ve benzer uygulamalar için yol gösterici nitelik taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to design and implement an e-portfolio–integrated instructional model for 9th-grade English classes. The research was designed as an action research study during the spring semester of the 2023-2024 academic year. The participants of the study consisted of 9th-grade students. Within the scope of the study, three action plans were prepared and implemented over a three-month period. During the data collection process, document analysis, semi-structured interviews, student reflection journals, the researcher's diary, and student products were utilized. The data were analyzed using inductive analysis, and themes and sub-themes were identified. The findings revealed that e-portfolio practices remained limited due to time constraints, lack of technical infrastructure, and insufficient experience. The action plans developed during the implementation process were organized in line with the learning outcomes of the curriculum and shared with the validity committee throughout the study. As a result, it was found that the use of e-portfolios contributed to the development of students' language skills, enhanced their confidence in using digital tools, supported their self- regulation skills, strengthened their sense of responsibility, and improved teacher-student and peer interaction. In addition, it was determined that students could store their learning products more easily. However, the process proved to be time-consuming for the course teacher, which emerged as one of the limitations. Despite these limitations, the findings indicate that e-portfolio integration provides both educational and technological benefits in English teaching and serves as a guiding example for similar implementations.