İlkokuma yazma öğremine doğrudan bitişik eğik yazı ile başlayan 9. sınıf öğrencilerinin bitişik eğik yazıyı kullanma durumlarının incelenmesi
The case of using cursive handwriting at 9th grade students who started first literacy instruction directly with cursive handwriting
  1. Tez No: 449499
  2. Yazar: SEYHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bitişik Eğik Yazı, Dik Temel Yazı, Öğrenci Görüşleri, Cursive Handwriting, Manuscript Handwriting, Students' Opinions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada ilkokuma yazma öğretimine doğrudan bitişik eğik el yazısı ile başlayan 9. Sınıf öğrencilerinin gündelik ve akademik (dersle ilgili) yazma eylemlerinde bitişik yazıyı kullanma oranlarını ve yazı hızlarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmada 2013-2014 eğitim-öğretim yılında, Giresun ili Piraziz ilçesinde bulunan 315, 9. sınıf öğrencisine ve bu sınıflarda derse giren 27 öğretmene yazılı görüşme formu uygulanmıştır. Çalışmada ayrıca 9. sınıflarda öğrenim gören 67 öğrencinin ve 10. sınıflarda öğrenim gören 45 öğrencinin yazı yazma hızları yazı hızı ölçme formu ile ölçülmüştür. Araştırmanın sonuçlarına göre öğrenciler bitişik eğik yazıyı yavaş yazarken, dik temel yazıyı iyi bir hızda yazdıkları tespit edilmiştir. Bulgulara göre sınıfta iki farklı yazı biçiminin kullanıldığını görmek öğrenciler için problem yaratmış; bu durum da öğrencilerin Dik Temel Yazı (DTY)ya geçmesine neden olmuştur. Bu da ilerleyen sınıflarda yazının okunaklılığını ve hızını olumsuz etkilemiştir. Veri analizi bulgularına göre araştırmaya katılan öğrenciler göre sınıf öğretmenlerinin %12'lik bir kısmının yazı tahtasını kullanırken Bitişik Eğik Yazıyı (BEY) kullanmadıkları ortaya çıkmıştır. Araştırma bulgularına göre Türkçe öğretmenlerinin büyük oranda BEY kullanarak model olmaya çalıştıkları ve derslerinde öğrencileri BEY kullanmaları konusunda yönlendirdikleri görülmektedir. Diğer branş öğretmenlerinin ise yazı konusunda model olmadıkları ve öğrencileri serbest bıraktıkları ya da öğrencilerden BEY kullanmalarını istedikleri görülmüştür. Öğrencilerin %61'i 4, 5, ve 6. Sınıflarda BEY'i bırakmışladır. Öğrencilerin sadece %10'unun BEY'e devam ettikleri ortaya çıkmıştır. Bu duruma öğrencilerin BEY'i yavaş yazmaları, İngilizce dersinde w, q, x harflerini BEY ile yazamamaları, branş öğretmenlerinin DTY kullanmaları, öğrencilerden DTY ile yazmalarını istemeleri ve öğrencilerin BEY ile yazdıkları yazıları okuyamamaları, arkadaşlarının DTY kullanmaya başlamaları, BEY kullanırken yorulmaları ve sıkılmaları, DTY'yi daha kolay bulmaları sebep olmuştur. 9. sınıflarda derse giren öğretmenler yazıların okunmaması, , yavaş yazılması, karma bir yazının ortaya çıkması, öğretmenlerin bilmemesi, harflerin kuralsız yazılması, defterler ve ödevlerin düzensiz olması, öğrencilerin zorlanması ve öğrencilerin de okuyamıyor olması problemlerini dile getirmişlerdir. Bazı çözüm önerilerinde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to reveal the speed and the rate of cursive handwriting usage in daily and academic writing of 9th grade students starting literacy instruction directly with cursive handwriting. Three hundred and fifteen students attending at grade 9 and twenty-seven teachers giving lecture to them in the district of province of Giresun / Piraziz participated in the study. Written interview from has been applied to 315 9th grade students and 27 teachers entering their courses. Also, 67 students at grade 9th and 45 students at grade 10th have been applied writing speed measurement from to indicate their writing speed. According to results of the research, student using manuscript style could write faster although they could write slower with cursive handwriting. Usage of two different writing styles in class created some problems. These problems caused students to prefer using manuscript style. This preference influenced the students' writing legibility and speed negatively and next grades. According to the research analysis and students' opinions, 12 percent of elementary school teachers do not use cursive handwriting while writing on board. Turkish teachers try to be a model for their students as using cursive handwriting substantially and encourage them to use cursive handwriting. In contrast, it was seen that other branches of those teachers don't use cursive handwriting but want students to using cursive handwriting at 4th, 5th and 6th grades. Only 10 percent of students went on using cursive handwriting. The reasons of this result are; the students could write cursive handwriting slowly, they couldn't write“w, q, x”letters with cursive handwriting in English lessons. They couldn't read even their own handwriting, they were tired and bored while using cursive handwriting and some of their friends had already started using manuscript. Also some of their teachers were using manuscript handwriting and encourage them to do so. All of these caused them to think manuscript handwriting was easier Teachers giving lessons at 9th grades stated that teachers themselves didn't know how to write cursive handwriting, they couldn't read students' papers, there were mixed types of handwriting, students wrote slowly, notebooks and homework were messy, letters weren't grammatical, students couldn't read even their own papers and had difficulty to write with cursive handwriting. They recommended some solutions for these problems.