İntrakranyal anevrizma tedavisinde erken cerrahi yaklaşımın prognoza etkisi
  1. Tez No: 982313
  2. Yazar: UFUK ERGİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anevrizma, Prognoz, Subaraknoid kanama, Vazospazm-intrakraniyal, İntrakraniyal anevrizma, Aneurysm, Prognosis, Subarachnoid hemorrhage, Vasospasm-intracranial, Intracranial aneurysm
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, anevrizmal subaraknoid kanamada erken cerrahinin klinik, radyolojik ve fonksiyonel sonuçlar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Retrospektif olarak tasarlanan çalışmada, 1999–2009 yılları arasında anevrizma kliplemesi uygulanan 250 hasta değerlendirilmiştir. Hastalar, cerrahi zamanlamaya göre erken (ilk 72 saat içinde) ve geç (10–14 gün sonra) cerrahi gruplarına ayrılmıştır. Subaraknoid kanama şiddeti World Federation of Neurosurgical Societies ve Fisher sınıflamaları ile belirlenmiş, postoperatif fonksiyonel sonuçlar Glasgow Outcome Scale kullanılarak değerlendirilmiştir. Hastaların %84,8'i erken cerrahi grubunda yer almıştır. Klinik ve radyolojik evreleme ile fonksiyonel sonuçlar arasında anlamlı korelasyon saptanmıştır. Re-kanama oranı %4,3, toplam mortalite oranı %10,3 olarak bulunmuştur. Vazospazma bağlı morbidite ve mortalite oranları sırasıyla %6 ve %6,8'dir. Elde edilen bulgular, erken anevrizma cerrahisinin re-kanama riskini azalttığını, morbidite ve mortalite oranlarını düşürdüğünü ve vazospazm yönetimini kolaylaştırarak daha iyi klinik ve fonksiyonel sonuçlar sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study examined the impact of early surgery on clinical, radiological, and functional outcomes in patients with aneurysmal subarachnoid hemorrhage. In this retrospective analysis, 250 patients who underwent aneurysm clipping between 1999 and 2009 were evaluated. Patients were divided into early (within 72 hours) and late (10–14 days) surgery groups according to the timing of definitive treatment. The severity of subarachnoid hemorrhage was assessed using the World Federation of Neurosurgical Societies scale and Fisher grading system, while postoperative functional outcomes were evaluated with the Glasgow Outcome Scale. The majority of patients (84.8%) underwent early surgery. Significant correlations were identified between clinical grade, radiological grade, and functional outcome. The rebleeding rate was 4.3%, and overall mortality was 10.3%. Vasospasm-related morbidity and mortality were observed in 6.0% and 6.8% of patients, respectively. These findings indicate that early aneurysm surgery reduces the risk of rebleeding, lowers morbidity and mortality, and facilitates more effective management of vasospasm, resulting in improved clinical and functional outcomes.