Eş veya aile yakınlarının kamusal alanda emzirmeye ilişkin görüşlerinin annelerin emzirmeyi bırakma eğilimlerine etkisi
The impact of spousal or family members' views on breastfeeding in public on mothers' breastfeeding attrition
- Tez No: 982338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY EGELİOĞLU CETİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: emzirme, kamusal alanda emzirme, hemşirelik, Obstetrik-hemşirelik, breastfeeding, breastfeeding in public, nursing, Breast feeding, Obstetrical-nursing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bebeklerin ilk altı ay yalnızca anne sütü almaları ve sonrasında iki yaşına kadar emzirmenin devam etmesi tüm dünyada ve ülkemizde önerilmektedir. Çocuğun her istediğinde emzirilmesi beslenmenin aralıksız devam etmesi hem anne hem de bebek açısından birçok fayda sağlar. Bebeklerin emzirilmesinde en büyük rol kadına ve çevresindeki aile bireylerine düşmektedir. Kadın hastanede başladığı emzirme sürecine ev ve ev dışı ortamlarda da devam etmektedir. Kadınların bu süreçte zorlandıkları konulardan biri ev dışı kamusal alanda emzirmedir. Kamusal alanda emziren kadınların karşılaştıkları tutum ve davranışlar, toplumun emziren kadınlara karşı bakış açısı, toplumun içindeki kadının yeri annelerin kamusal alanda emzirme sürecini etkilemektedir. Bu seminerde de kadınların emzirme süreçlerinde kamusal alanda yaşadıkları sorunlar ele alınmıştır. Bu doğrultuda seminerin ilk bölümünde emzirmenin bebek ve anne için faydaları, ikinci bölümde emzirmenin önündeki engeller ve son bölümde ise kamusal alanda emzirme ve hemşirenin sorumlulukları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
It is recommended all over the world and in our country that babies should only take breast milk for the first six months and then continue breastfeeding until the age of two. Breastfeeding the child whenever he wants and continuing the feeding without interruption provides many benefits for both mother and baby. The biggest role in breastfeeding of babies falls on the woman and the family members around her. The woman continues the breastfeeding process that she started in the hospital, both at home and outside the home. One of the issues that women have difficulties in this process is breastfeeding in the public sphere outside the home. The attitudes and behaviors faced by breastfeeding women in public, the society's view of breastfeeding women, and the place of women in society affect the breastfeeding process of mothers in public. In this seminar, the problems faced by women in the public sphere during the breastfeeding process were discussed. In this direction, in the first part of the seminar, the benefits of breastfeeding for the baby and the mother, in the second part the obstacles to breastfeeding and in the last part, breastfeeding and the responsibilities of the nurse in the public sphere are discussed.