Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği'ne başvuran adolesanlarda en sık başvuru nedenleri ve anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the most common reasons for referral and anxiety levels among adolescents attending the Pediatric Cardiology Outpatient Clinic at Hatay Mustafa Kemal University Hospital
- Tez No: 982383
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN YENGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adolesan, çocuk kardiyoloji, çarpıntı, göğüs ağrısı, kaygı, depresyon, ÇADÖ-Y, Adolescent, paediatric cardiology, palpitations, chest pain, anxiety, depression, RCADS
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, üçüncü basamak bir çocuk kardiyoloji polikliniğine başvuran adolesanların en sık başvuru nedenlerinin belirlenmesi ve anksiyete-depresyon belirti düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Ocak ve Şubat 2025 tarihlerinde Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniği'ne başvuran, dahil edilme ölçütlerini karşılayan adolesanlardan (n=180) kesitsel tasarımda veri toplanmıştır. Sosyodemografik formun yanı sıra ÇADÖ-Y uygulanmıştır. Tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra demografik değişkenlere göre ölçek puanları karşılaştırılmış; istatistiksel anlamlılık p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Başvuru nedenleri arasında çarpıntı (%47,8) ve göğüs ağrısı (%44,4) ilk iki sırada yer alırken, nefes darlığı/çabuk yorulma %22,2 üfürüm %11,7, senkop %8,9, ve daha düşük oranlarda diğer nedenler bildirildi. ÇADÖ-Y toplam puanı 30,5 (8–113) bulundu. ÇADÖ-Y toplam puanı erkeklere göre kızlarda (p<0,001); geçici barınma alanlarında yaşayan çocuklarda (p=0,001), daha önce aile hekimine(p=0,033) ve çocuk doktoruna(p=0,012) başvuran çocuklarda anlamlı derecede yüksek bulundu. Sonuçlar: Üçüncü basamak çocuk kardiyoloji polikliniğine yapılan adolesan başvurularında çarpıntı ve göğüs ağrısı belirgin biçimde öne çıkmakta; eşzamanlı olarak kaygı ve depresif belirti düzeyleri dikkat çekmektedir. Bulgular, organik patolojiye eşlik eden ya da organik olmayan yakınmalarda psikiyatrik taramanın rutin klinik akışa entegrasyonunun yararlı olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study was to ascertain the most prevalent reasons for referral among adolescents attending a tertiary paediatric cardiology outpatient clinic, and to evaluate their levels of anxiety and depression symptoms. Materials and Methods: A cross-sectional design was employed in the collection of data from a sample of 180 adolescents who met the inclusion criteria and presented at the Paediatric Cardiology Outpatient Clinic at Hatay Mustafa Kemal University Hospital in January and February 2025. In addition to a sociodemographic form, the Revised Children's Anxiety and Depression Scale–Revised (RCADS) was administered. Descriptive statistics were calculated, and scale scores were compared according to demographic variables; statistical significance was set at p<0.05. Results: The most prevalent reasons for referral were palpitations (47.8%) and chest pain (44.4%), followed by shortness of breath/fatigue (22.2%), murmurs (11.7%), syncope (8.9%), and other reasons reported at lower rates. The total RCADS score was 30.5 (8–113). The total RCADS score was significantly higher among girls compared to boys (p<0.001); among children living in temporary shelters (p=0.001); and among children who had previously consulted a family physician (p=0.033) or a pediatrician (p=0.012). Conclusions: Palpitations and chest pain are prevalent among adolescent patients referred to tertiary paediatric cardiology outpatient clinics; concurrently, anxiety levels and depressive symptoms are noteworthy. The findings indicate that integrating psychiatric screening into routine clinical practice may be beneficial in cases of complaints accompanying organic pathology or non-organic complaints