Akut gastroenterit tanısı alan çocuk hastalarda prokalsitonin belirtecinin değerlendirilmesi
Evaluation of procalcitonin levels in pediatric patients diagnosed with acute gastoenteritis
- Tez No: 982385
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN DALGIÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut gastroenterit, prokalsitonin, çocuk, etiyolojik ayrım, biyobelirteç, gereksiz antibiyotik kullanımı, Acute gastroenteritis, procalcitonin, children, etiological differentiation, biomarker, inappropriate antibiotic use
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, akut gastroenterit tanısı alan çocuk hastalarda PCT düzeylerinin bakteriyel ve viral etkenlerin ayırıcı tanısındaki güvenilirliğini değerlendirmek ve viral olgularda da yükselebilme potansiyeli nedeniyle PCT'nin klinik karar süreçlerinde tek başına kullanılmasının, hekimi yanıltarak gereksiz antibiyotik tedavilerine yol açabileceğini ortaya koymak amaçlandı. Materyal ve Metod: Bu çalışmada, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Acil Kliniği'ne başvuran ve AGE tanısı alarak laboratuvar tetkiklerinde PCT düzeyi ölçülen, 1 ay ile 18 yaş arasındaki 357 çocuk hastaya ait veriler retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar, etiyolojik sınıflamaya göre viral AGE ve bakteriyel AGE olmak üzere iki ana gruba ayrıldı. Ayrıca, viral AGE grubunda yer alıp izleminde SIRS gelişip antibiyotik tedavisi başlanan ve hemokültür örneği alınan hastalar“viral gastroenterite eşlik eden sekonder bakteriyemi”olarak tanımlanan ayrı bir alt grup olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda, PCT düzeyleri ile etiyolojik gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p<0,001). En yüksek PCT ortalaması bakteriyel AGE grubunda saptanırken, bunu sırasıyla viral AGE'ye sekonder bakteriyemi ve yalnız viral AGE grupları izledi. Multinominal lojistik regresyon analizinde ise viral AGE referans alınarak yapılan değerlendirmede, PCT düzeyinin bakteriyel AGE için anlamlı bir öngörücü olduğu belirlendi (Exp(β) = 1,118; %95 GA: 1,025–1,221; p=0,012). Bununla birlikte, PCT düzeylerinin tüm gruplarda referans aralığın üzerinde seyrettiği saptandı. Sonuç: Elde edilen bulgular, PCT düzeylerinin her üç etiyolojik grupta da referans aralığın üzerinde seyretmesinin bu belirtecin etken ayrımını tek başına güvenilir şekilde yapamayacağını ortaya koydu. Bu durum, PCT'ye dayalı yapılan değerlendirmelerin, klinik bulgularla desteklenmeden kullanılması halinde gereksiz antibiyotik tedavilerine ve sağlık hizmetlerinde maliyet artışına yol açabileceğini düşündürdü. Dolayısıyla, PCT'nin yorumlanmasında yalnızca laboratuvar verileri değil, hastanın klinik durumu ve diğer destekleyici tanısal bulgular ile birlikte dikkate alınması gerektiği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the reliability of PCT levels in distinguishing bacterial from viral etiologies in pediatric patients diagnosed with acute gastroenteritis, and to highlight the limitations of using PCT as a sole marker in clinical decision-making, particularly due to its potential elevation in viral infections, which may lead to unnecessary antibiotic administration. Materials and Methods: This retrospective study included 357 pediatric patients, aged 1 month to 18 years, who presented to the Pediatric Emergency Department of Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital with a diagnosis of AGE and had their PCT levels measured. Patients were categorized into two main groups based on etiology: viral AGE and bacterial AGE. Additionally, a subgroup was defined as“viral AGE with secondary bacteremia,”consisting of patients in the viral AGE group who developed SIRS during follow-up, received antibiotic therapy, and underwent blood culture testing. Results: In our study, a statistically significant difference was observed in PCT levels among the etiological groups (p<0.001). The highest mean PCT level was found in the bacterial AGE group, followed by the viral AGE with secondary bacteremia group and the viral AGE group. In the multinomial logistic regression analysis, with viral AGE taken as the reference, PCT was identified as a significant predictor for bacterial AGE (Exp(β) = 1.118; 95% CI: 1.025–1.221; p=0.012). However, PCT levels were found to be above the reference range in all groups. Conclusion: These findings indicate that elevated PCT levels across all three etiological groups limit the reliability of this biomarker for distinguishing the underlying cause on its own. This suggests that relying solely on PCT without clinical correlation may lead to unnecessary antibiotic use and increased healthcare costs. Therefore, the interpretation of PCT should be made in conjunction with the patient's clinical condition and other supportive diagnostic findings.