Kolposkopik patoloji sonuçlarının hasta anksiyete,depresyon ve cinsel fonksiyonları üzerine etkisi
Effect of colposcopic pathology results on patient anxiety, depression and sexual functions
  1. Tez No: 982412
  2. Yazar: AYŞE ALPAĞUT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE MAT, DR. PINAR BİROL İLTER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Beck anksiyete ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, HPV, Kadın cinsel işlev ölçeği, Kolposkopi, Beck anxiety scale, Beck Depression scale, Colposcopy, HPV, Female sexual function scale
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmadaki primer amacımız kolposkopi endikasyonu konulan hastaların nihai patoloji sonuçlarına göre anksiyete, depresyon ve cinsel fonksiyonlarının değişimini araştırmaktır. Sekonder amacımız ise hastaların serviks kanseri bilgi düzeyini, Human Papilloma Virüsü (HPV) aşısının farkındalığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 1 Eylül – 1 Kasım 2024 tarihleri arasında kolposkopi randevusu verilen 102 hastaya kolposkopi günü ve kolposkopik biyopsi sonuçları çıktıktan 2-3 ay sonra Beck anksiyete ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Kadın cinsel işlev ölçeği (FSFI) ve hasta serviks kanseri – (HPV) bilgi düzeyini ölçen formlar uygulandı. Analiz için hastalar biyopsi patoloji sonuçlarına göre iki gruba ayrıldı (Servikal Intraepitelyal Neoplazi (CIN)-2/CIN-3/Serviks skuamöz hücreli kanseri (SCC) çıkan hastalar ek cerrahi/prosedür gerektiren grup ve kronik servisit/CIN 1 vb. takip gerektiren grup). Ve bu iki grup arası anket skorlarında karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular: Kolposkopi öncesi skorlarda istatistiksel olarak iki grup arası farklılık yokken kolposkopik biyopsi sonucu öğrenildikten sonraki Beck depresyon (p = 0.032), anksiyete (p = 0.049) ve FSFI skorları (p = 0.029) arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. Kolposkopi sonrası ek cerrahi prosedür gerektirmeyen hastalarda kontrol Beck depresyon, Beck anksiyete ve FSFI - cinsel istek alt grubunda anket skorlarında istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptanmıştır. Kolposkopi sonrası ek cerrahi prosedür gerektiren hastalarda ise 3 anket skorlarında da anlamlı değişim saptanmamıştır. Hastaların %68.6 (n = 70)'sı HPV'yi duymuş, %56.9 (n =58)'u HPV aşısı hakkında bilgi sahibi iken sadece 18 hasta (%17.6) HPV aşısı yaptırmıştır. Tartışma: Çalışmamızda tespit ettiğimiz HPV, HPV aşısı ve serviks kanseri farkındalık düzeyi umduğumuzun çok altındadır. Kolposkopi endikasyonu konulan hastalarda nihai patoloji sonrası ek prosedür gerekmeyen grupta, gerektiren gruba kıyasla anksiyete, depresyon ve cinsel fonksiyon skorlarında iyileşme saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our primary aim in the study is to evaluate the changes in anxiety, depression and sexual functions of patients with colposcopy indication according to the final pathology results. Our secondary aim is to investigate the patient's level of knowledge about cervical cancer and awareness of Human Papilloma Virus (HPV) vaccine. Materials and Methods: Beck anxiety scale, Beck Depression Inventory, Female Sexual Function Inventory (FSFI) and forms measuring patient cervical cancer - HPV knowledge levels were applied to 102 patients who were given colposcopy appointments between September 1 and November 1, 2024, on the day of colposcopy and 2-3 months after colposcopic biopsy results. For analysis, patients were divided into two groups according to biopsy pathology results (patients with Cervical Intraepithelial Neoplasia (CIN)-2/CIN-3/ Squamous cell carcinoma of the cervix (SCC) requiring additional surgery/procedures and chronic cervicitis/CIN 1 etc. Requiring follow-up). And comparisons were made between these two groups in terms of questionnaire scores. Results: While there was no statistically significant difference between the two groups in the pre-colposcopy scores, there was a significant difference between the Beck depression (p = 0.032), anxiety (p = 0.049) and FSFI scores (p = 0.029) after the colposcopic biopsy result was learned. In patients who did not require additional surgical procedures after colposcopy, statistically significant improvements were found in the control Beck depression, Beck anxietyand FSFI – sexual desire subgroup questionnaire scores. In patients whore quired additional surgical procedures after colposcopy, no significant change was found in any of the 3 questionnaire scores. 68.6% (n = 70) of the patients had heard of HPV, 56.9% (n = 58) had information about the HPV vaccine, andonly 18 patients (17.6%) had received the HPV vaccine. Discussion: The level of awareness about HPV, HPV vaccine and cervical cancer we found in our study is much lower than expected. In patients with colposcopy indication, there was an improvement in anxiety, depression and sexual function scores in the group that did not require additional procedures after the final pathology compared to the group that did.