Erzurum ilinde yaşayan çocuklara ait diş gelişim eğrilerinin belirlenmesi
Determination of dental development curves of children living in Erzurum
  1. Tez No: 982502
  2. Yazar: SÜMEYYE ZİLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental yaş tahmini, Demirjian yöntemi, kuantil regresyon, spline, polinom, panoramik radyografi, Dental age estimation, Demirjian method, quantile regression, spline, polynomial, panoramic radiography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, Erzurum'da yaşayan 2–18 yaş aralığındaki çocuklara ait panoramik radyografiler kullanılarak dental yaş gelişim eğrilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırma, Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi arşivindeki dijital panoramik radyografiler kullanılarak retrospektif olarak yürütülmüştür. Toplam 2.718 bireyin (1.394 erkek, 1.324 kız) mandibular sol daimi yedi dişi Demirjian yöntemine göre evrelendirilmiş, kronolojik yaşlar yıl–ay–gün esas alınarak hesaplanmıştır. Dental gelişim skorları kullanılarak farklı yaklaşımlar denenmiş; spline ve polinom tabanlı kuantil regresyon modelleri oluşturulmuş ve bu modeller performans ölçütleri üzerinden değerlendirilmiştir. Bulgular: Polinom tabanlı P50 persentil modelinde determinasyon katsayısı erkeklerde R² = 0.94 ve kadınlarda R² = 0.93 düzeyinde yüksek açıklayıcılık göstermiştir. Ortalama mutlak hata değerleri (MAE) ise erkeklerde 0.74 yıl, kadınlarda 0.79 yıl olarak hesaplanmıştır. Ayrıca yaşa göre elde edilen persentil eğrilerinin, dental gelişim sürecindeki artış eğilimlerini biyolojik açıdan tutarlı bir şekilde yansıttığı belirlenmiştir. Sonuç: Erzurum popülasyonuna özgü geliştirilen yaş tahmin eğrileri ve formüller, dental yaş tahmininde başarılı ve güvenilir bir performans sergilemiştir. Gelecekte farklı bölgelerde doğrulama çalışmaları yapılması ve longitudinal veri ile desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This thesis aimed to determine dental development curves of children aged 2– 18 years living in Erzurum, using panoramic radiographs for dental age estimation. Materials and Methods: This retrospective study was conducted using digital panoramic radiographs obtained from the archive of Atatürk University, Faculty of Dentistry. The mandibular left seven permanent teeth of a total of 2,718 individuals (1,394 boys and 1,324 girls) were staged according to the Demirjian method, and chronological ages were calculated based on year–month–day. Various approaches were tested using dental development scores; spline- and polynomial-based quantile regression models were constructed and evaluated through performance metrics. Results: The polynomial-based P50 percentile model demonstrated high explanatory power, with coefficients of determination of R² = 0.94 for boys and R² = 0.93 for girls. Mean Absolute Error (MAE) values were calculated as 0.74 years for boys and 0.79 years for girls. In addition, the obtained percentile curves reflected the progression of dental development in a biologically consistent manner across ages. Conclusion: The population-specific age estimation curves and formulas developed for Erzurum demonstrated successful and reliable performance in dental age estimation. Future studies are recommended to validate the models in different regions and to support the findings with longitudinal data.