Fetal dönemde articulatio temporomandibularis'in gelişimi
Development of temporomandibular joint in fetal period
- Tez No: 982507
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ MALAS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: articulatio temporomandibularis, insan fetüsü, fetal gelişim, mandibula, anatomi, temporomandibular joint, human fetus, fetal development, mandible, anatomy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda art. temporomandibularis'in fetal dönem boyunca gelişiminin makroskobik ve mikroskobik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamız yaşları 13-40 hafta arasında değişen 21 adet ölü insan fetüsünde çift taraflı olarak gerçekleştirilmiştir. Eklemin neurocranium üzerindeki lokalizasyonu nasion, glabella, vertex ve inion landmarklarına olan uzaklığı ölçülerek belirlenmiştir. Ayrıca mandibula'ya ait ramus ve corpus uzunluğu ile angulus mandibulae ölçüsü de alınmıştır. Morfometrik ölçümler alınan fotoğraflar üzerinden ImageJ programı kullanılarak yapılmıştır. Ekleme ait (capsula articularis, discus articularis ve caput mandibulae) yapıların histolojik görüntülerinde gestasyonel haftalara göre ayrı ayrı gelişim aktivitesi incelenmiştir. Ayrıca caput mandibulae'da birim alanda temsili kondrosit sayımı gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Art. temporomandibularis lokalizasyonunun landmarklara olan mesafeleri, mandibula ramus ve corpus uzunluğu; gestasyonel yaş ile pozitif yönde güçlü korelasyon göstermiştir. Fetal dönem boyunca landmarklara göre eklem lokalizasyonu sabit kalmıştır. Mandibula açısı ise gestasyonel yaş arttıkça azalmıştır. Alınan ölçümlerde cinsler ve taraflar arasında fark bulunmamıştır (p>0.05). Histolojik incelemede discus articularis'te yaşla beraber lif oranının artıp hücrelerin olgunlaştığı ve caput mandibulae'da endokondral kemikleşmenin yaşla beraber eklem yüzeyine doğru ilerlediği ve temsili kondrosit hücre sayısının gestasyonel yaşla birlikte arttığı belirlenmiştir. Sonuçlar: Çalışmamızın, prenatal dönemde art. temporomandibularis ile ilgili yapılacak araştırmalara öncülük edeceği ve elde edilen bulguların eklem gelişiminin değerlendirilmesinde ve klinik uygulamalarda yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we aimed to examine the development of the temporomandibular joint during the fetal period, both macroscopically and microscopically. Methods: Our study was conducted bilaterally on 21 dead human fetuses aged between 13 and 40 weeks of gestation. The localization of the joint on the neurocranium was determined by measuring its distance to the nasion, glabella, vertex, and inion. In addition, measurements of the mandibular ramus length, body length and the angulus mandibulae were obtained. Morphometric measurements were performed on the obtained photographs using the ImageJ software. Histological sections of the joint components (articular capsule, articular disc and head of mandible) were evaluated individually for each gestational age. Furthermore, the number of chondrocytes per unit area in the caput mandibulae was quantified. Results: The distances of the temporomandibular joint to the cranial landmarks, as well as the lengths of the mandibular ramus and body, showed a strong positive correlation with gestational age. The localization of the joint relative to the landmarks remained constant throughout the fetal period. The mandibular angle decreased as gestational age increased. No differences were found in the measurements between sexes and between sides (p > 0.05). Histology revealed that, with increasing gestational age, the fiber content and cellular maturation of the articular disc increased, endochondral ossification in the caput mandibulae progressed toward the articular surface, and the representative chondrocyte number per unit area also increased. Conclusion: It is believed that our study will guide future research on the temporomandibular joint in the prenatal period and that the findings will be useful in evaluating joint development and in clinical practice.