Dijitalleşen dünyada mimarın değişen rolü
The changing role of the architect in a digital world
- Tez No: 982576
- Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA ALKAN BALA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çağın Ruhu, Mimarın Rol Dönüşümü, Dijitalleşme, Yapay Zekâ, Yeni Nesil Mimar, Spirit of the Age, Transformation of the Architect's Role, Digitalization, Artificial Intelligence, Next-Generation Architect
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Bu yüksek lisans tezi, mimarlık mesleğinin tarihsel süreçteki dönüşümünü Hegel'in“çağın ruhu”(Zeitgeist) kavramı doğrultusunda çok katmanlı bir biçimde ele almaktadır. Çalışmada, mimarın rolü ve mesleki kimliği; farklı tarihsel dönemlerde ortaya çıkan kültürel, teknolojik ve toplumsal kırılmalar ışığında yeniden konumlandırılmaktadır. Mimarlık üretiminin yalnızca fiziksel çevreyi tasarlamakla sınırlı olmadığı, aynı zamanda dönemin bilgi yapıları, değer sistemleri ve yaşam pratikleriyle iç içe geçmiş bir kültürel temsil biçimi olduğu savunulmaktadır. Bu doğrultuda tez, çağın ruhunu oluşturan teknolojik ilerleme, sosyo-kültürel yapı, ekonomik yapı, eğitim ve bilgi akışı, sağlık ve insan hakları, sanat ve yaşamsal dinamikler, kaynak kullanımı, doğa ve çevresel uyum olmak üzere yedi temel parametre çerçevesinde mimarın konumunu yeniden okumayı amaçlamaktadır. Araştırmanın odak noktası, dijital çağda mimarın değişen rolüdür; bu bağlamda çağdaş mesleki pratikler ve eğitim modellerine yönelik yeniden yapılandırma önerileri geliştirilmiştir. Bulgular, günümüz mimarlık pratiğinin disiplinlerarası işbirlikleri, yapay zekâ destekli üretim süreçleri, dijital dönüşüm ve ekolojik duyarlılık ekseninde yeniden tanımlandığını ortaya koymaktadır. Sonuç olarak bu tez, mimarlık tarihine eleştirel bir perspektifle yaklaşmakta ve geleceğin mimarlık pratiği için kavramsal bir çerçeve sunmaktadır. Çalışma, mimarlık disiplininin sürekli evrimini anlamaya katkı sağlamakta; çağdaş pratikleri konumlandırmakta ve yeni nesil mimar için dönüştürücü bir vizyon önermektedir.
Özet (Çeviri)
This master's thesis examines the historical transformation of the architectural profession through the lens of Hegel's concept of the“spirit of the age”(Zeitgeist) in a multilayered manner. The study repositions the role and professional identity of the architect in light of cultural, technological, and social ruptures that have emerged in different historical periods. It argues that architectural production is not limited to the design of the physical environment, but also constitutes a cultural mode of representation that is deeply intertwined with the knowledge structures, value systems, and everyday practices of its time. Accordingly, the thesis aims to reinterpret the position of the architect within seven core parameters that constitute the spirit of the age: technological progress, socio-cultural structure, economic organization, education and knowledge circulation, health and human rights, art and cultural dynamics, as well as resource use and environmental adaptation. The central focus of the research is the changing role of the architect in the digital age, through which the study develops restructuring proposals for contemporary professional practices and educational models. The findings reveal that contemporary architectural practice is being redefined along the axes of interdisciplinary collaboration, AI-assisted design processes, digital transformation, and ecological sensitivity. In conclusion, the thesis offers a critical perspective on architectural history while developing a conceptual framework for the architecture of the future. It contributes to understanding the ongoing evolution of the discipline, situating contemporary practices, and proposing a transformative vision for the next generation of architects.