Metropolis, techno - culture, digitilized musical genres and clubbing in Turkey
Metropolis, tekno - kültür, dijitalleşmiş müzik türleri ve Türkiye'de club kültürü
  1. Tez No: 140143
  2. Yazar: TUNCA ARICAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HELGA RİTTERSBERGER-TILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Metropolis, Techno-Kültür, Dijitalleşme, Müzik, Clubbing, Tüketim, Ecstasy, Metropolis, Techno-Culture, Digitalization, Music, Clubbing, Consumption, Ecstasy in
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu tezYîeknolojik değişim ve dönüşümlerin metropollerdeki toplumsal hayata etkilerini günümüz müzik türlerinden kesitler aktararak yansıtmaya çalışmaktadır. Bunu yaparken, konuyu daraltmak amacıyla“club”kültürünü kesit olarak almakta ve bu kültürün teknik ilerleme ile olan ilişkisini kurmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, tez hem teorik hem de ampirik bir temel üzerine kurulacaktır. Aynı zamanda karşılaştırma yapmak amacıyla İkinci Dünya Savaşı sonrası ortaya çıkan diğer altkültürlerden (Jazz, Punk, Acid House) de bahsetmektedir. Toplumlardaki sosyo-ekonomik değişimlere tepki olarak çıkan bu kültürlerin gündelik hayat pratikleri“club”kültürüyle kıyaslanmaktadır. Özellikle uyuşturucu kullanımı ve gündelik tüketim pratikleri üzerinden teorize edilmiş olan bu karşılaştırma her toplumsal dönemin kendine has alternatif kültürlerin ortaya çıkışma zemin hazırladığı olasılığından yola çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis will analyze the social life in metropolises in terms of technological changes and social transformations with their effects on everyday practices especially musical genres. This thesis also aims to understand the relationships between techno-culture, contemporary musical genres and clubbing as a subculture that reflects the aspects of techno-culture with its life style especially musical tendencies. The thesis will also make some illustrations of the features and life style of clubbers in Turkey. So, this study is composed of both theoretical and empirical structures. In order to make a comparative study, clubbing will be compared with the other subcultures appeared after the Second World War like Jazz, Punk or Acid House. The aspects of everyday life like drug use, consumption or“appearance”of those subcultures will be the base of this comparison.