Öğretmen yetiştirme programlarının beslenme-öğrenme bağlantısına yer verme açısından incelenmesi: Matematik başarısı ve beslenme ilişkisine yönelik çıkarımlar
An examination of teacher training programmes in terms of their inclusion of the nutrition-learning connection: Implications for the relationship between mathematics achievement and nutrition
  1. Tez No: 982577
  2. Yazar: ZELİHA SIRÇANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN BİNGÖLBALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Dengeli beslenme, Matematik, Matematik başarısı, Matematik eğitimi, Sağlıklı beslenme, Çocuk beslenme bozuklukları, Çocuk beslenmesi, Academic achievement, Balanced nutrition, Mathematics, Mathematics achievement, Mathematics education, Healthy nutrition, Child nutrition disorders, Child nutrition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın ilk amacı üniversitelerin öğretmenlik programlarında beslenme ile alakalı ne tür derslere yer verildiğinin incelenmesidir. İkinci amacı ise bu derslere yer verilip verilmemesinin öğrencilerin matematik başarısı açısından sonuçlarının neler olabileceğine dair çıkarımda bulunmaktır. Bu çalışma nitel bir araştırma olup, üniversitelerinin öğretmenlik programlarında beslenme ile alakalı yer alan derslerin belirlenmesi için doküman analizi yapılmıştır. Bu çerçevede veri kaynağı olarak devlet üniversitelerinin belirli öğretmenlik programlarına yönelik yayınladıkları ders bilgi paketleri kullanılmıştır. Bilgi paketleri, beslenme ile alakalı ne tür derslere yer verildiği; yer verilen derslerin alan eğitimi, genel kültür, seçmeli kategorileri açısından nasıl sınıflandığı ve ilgili literatür bağlamında beslenme- dikkat, beslenme-odaklanma, beslenme-motivasyon, beslenme-akademik başarı etkileşimlerinden yola çıkılarak öğrenci matematik başarısı hakkında ne tür çıkarımlara ulaşılabileceği ekseninde incelenmiştir. Bu incelemelerde, 76 üniversitenin öğretmenlik lisans programlarında beslenme ile alakalı derslere genel olarak seçmeli dersler kapsamında, bir dersle sınırlı olarak yer verildiği; bazı üniversitelerin lisans programlarında ise hiç yer verilmediği görülmektedir. İlgili literatür bağlamındaki incelemelerde ise beslenmenin, öğrencilerin sağlık durumunun yanı sıra akademik başarıları üzerinde de büyük etkiler gösterdiği ortaya çıkmaktadır. Bu bulgular beslenme- dikkat, beslenme-odaklanma, beslenme-motivasyon, beslenme-akademik başarı etkileşimlerinin ve bu etkileşimlerden yola çıkarak beslenme ve matematik başarısı arasındaki ilişkinin önemli görülmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu ilişki bağlamında gelecek nesillere eğitim verecek öğretmen adaylarının, dengeli ve düzenli beslenmenin önemi noktasında bilinç ve farkındalıklarını sağlamak için üniversitelerin öğretmenlik programlarında beslenme ile alakalı ne tür derslerin ne düzeyde yer aldığı üniversiteler ve eğitimciler tarafından dikkate alınmalıdır. Konunun daha detaylı incelenebildiği deneysel ve ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The first aim of this study is to examine what kind of courses related to nutrition are included in the teaching programs of universities. The second objective is to draw conclusions about the possible consequences for students' mathematics achievement depending on whether or not these lessons are included. This study is a qualitative study and document analysis was used to determine the courses related to nutrition in the teaching programs of universities. In this framework, course information packages published by state universities for specific teaching programs were used as data sources. The information packages were examined in terms of what kind of courses related to nutrition are included; how the courses are classified in terms of field education, general culture, elective categories and what kind of inferences can be drawn about students mathematics achievement based on the interactions of nutrition-attention, nutrition-focus, nutrition-motivation, nutrition-academic achievement in the context of the relevant literature. In these examinations, it is seen that in the undergraduate teaching programs of 76 universities, courses related to nutrition are generally included within the scope of elective courses, limited to one course; in the undergraduate programs of some universities, they are not included at all. In the context of the related literature, it is revealed that nutrition has a significant impact on students' academic achievement as well as their health status. These findings reveal that nutrition-attention, nutrition-focus, nutrition-motivation, nutrition-academic achievement interactions and the relationship between nutrition and mathematics achievement based on these interactions should be taken into account. In the context of this relationship, universities and educators should take into account what kind of courses related to nutrition are included in the teaching programs of universities in order to ensure the awareness and of pre-service teachers who will educate future generations on the importance of balanced and healthy nutrition. There is a need for experimental and further studies in which the subject can be examined in more detail.