Kırşehir yöresinden toplanan yabani baklagil bitkilerinden endofitik rhizobium sp. bakterilerinin izolasyonu ve karakterizasyonu
Isolation and characterization of endophytic rhizobium sp. bacteria from wild legume plants collected in the Kirşehir region
  1. Tez No: 982592
  2. Yazar: ALİ BAŞYİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ÖĞÜTCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rhizobium sp, Azot fiksasyonu, Baklagiller, Cicer sp, Vicia sp, Melilotus sp, Rhizobium sp, Nitrogen fixation, Legumes, Cicer, Clover, Vetch
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Kırşehir ili ve ilçelerinden (Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman, Mucur) toplanan yabani baklagil bitkilerinden (nohut (Cicer arietinum L.), fiğ (Vicia cracca L.), taş yoncası (Melilotus officinalis L.) Rhizobium sp. suşları izole edilmiştir. İzolatların tanılanması ve karakterizasyonu için; morfolojik ve fizyolojik (Gram boyama, hareket), biyokimyasal (katalaz testi, oksidaz testi), kültürel özellikleri ile ilgili testler (Brom Timol Mavili YMA (Yeast Mannitol Agar), Kongo Kırmızılı YMA, Pepton Glikoz Agar'da üreme, Litmus milk besiyerinde üreme) yapılmıştır. YMA, Brom Thymol Mavili ve Kongo Kırmızılı YMA besiyerlerinde üreme özellikleri bakımından yapılan değerlendirmede, izolatların 78'inin literatürde belirtilen karakteristik özelliklerle uyumlu, 31'inin ise uyumsuz olduğu belirlenmiştir. Kültürel özellikler açısından uyumlu bulunan 78 izolatın tamamının çubuk şeklinde olduğu ve bunlardan 32'sinin Gram negatif özellik gösterdiği saptanmıştır. Bu bulgular, Rhizobium cinsine ait bakterilerin sitolojik özellikleriyle de uyumluluk göstermektedir. Uyumlu olan 32 izolat üzerinde gerçekleştirilen katalaz, oksidaz ve hareketlilik testleri sonucunda tüm izolatların bu üç test bakımından pozitif reaksiyon verdiği belirlenmiştir. Son olarak, litmus milk besiyerinde gerçekleştirilen üreme testinde alkali reaksiyon gösterip serum zonu oluşturan 22 izolat tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Rhizobium sp. strains were isolated from wild leguminous plants chickpea (Cicer arietinum L.), vetch (Vicia cracca L.), and yellow sweet clover (Melilotus officinalis L.) collected from various districts of Kırşehir Province (Akçakent, Akpınar, Boztepe, Çiçekdağı, Kaman, and Mucur). For the identification and characterization of the isolates, morphological and physiological (Gram staining, motility), biochemical (catalase and oxidase tests), and cultural characteristics (growth on Bromothymol Blue Yeast Mannitol Agar, Congo Red Yeast Mannitol Agar, Peptone Glucose Agar, and Litmus Milk medium) were examined. Based on growth characteristics on YMA, Bromothymol Blue YMA, and Congo Red YMA media, 78 isolates were found to be consistent with the characteristics reported in the literature, whereas 31 isolates showed inconsistencies. All 78 isolates exhibiting favorable cultural characteristics were rod-shaped, and among them, 32 were determined to be Gram-negative. These findings are in accordance with the cytological features typically associated with the genus Rhizobium. Catalase, oxidase, and motility tests conducted on the 32 consistent isolates revealed that all of them were positive for these three parameters. Finally, in the growth test performed on Litmus Milk medium, 22 isolates exhibited an alkaline reaction and formed a serum zone.