Aristoteles'te erdem etiği ve ruh kavramının incelenmesi
An examination of Aristotle's ethics of virtue and the concept of the soul
- Tez No: 982600
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİYE ÇINAR KÖYSÜREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Erdem etiği, Mutluluk, Phronesis, Ruh, İnsan, Virtue ethics, Happiness, Phronesis, Spirit, Human
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Aristoteles'in etik anlayışını ve insan doğasına dair çözümlemelerini merkeze alarak, erdem etiği ile ruh kavramı arasındaki ilişkiyi kapsamlı bir şekilde ele almayı amaçlamaktadır. Aristoteles'in felsefesinde“iyi yaşam”ve“mutluluk”(eudaimonia) kavramları, etik teorisinin temel taşlarıdır. Bu bağlamda, erdem etiği, bireyin karakter gelişimini, ahlaki seçimlerini ve pratik akıl yürütme kapasitesini vurgular. Erdemler, bireyin hem kendisi hem de toplum için iyi olanı gerçekleştirme yeteneğini ifade ederken, ruh kavramı insanın varoluşunun bütün şubelerinin bağlandığı merkez işlevi görür. Aristoteles'e göre ruh, insanın hem fiziksel hem de zihinsel yönlerini kapsayan bir bütündür ve insanın ahlaki eylemlerini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Tezde, ruhun erdem etiğiyle olan ilişkisi özellikle phronesis (pratik bilgelik) kavramı üzerinden incelenmiştir. Phronesis, bireyin doğruyu bilme ve doğru zamanda doğru şekilde hareket etme kapasitesini ifade eder. Aristoteles'in etik sisteminde phronesis, insanın ahlaki kararlarını yönlendiren ve erdemlerin pratik hayatta uygulanmasını mümkün kılan bir yeti olarak kritik bir rol oynar. Bu çalışmada detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Sonuç olarak, tez, Aristoteles'in erdem etiği ve ruh kavramını bir bütün olarak değerlendirerek, insanın etik yaşamını şekillendiren unsurların ne olduğu ve bu unsurların bireysel mutluluk ile toplumsal uyum üzerindeki etkilerini ortaya koymayı hedeflemiştir. Aristoteles'in etik teorisinin modern etik tartışmalar ve açmazlara da ışık tutabilecek nitelikte olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to comprehensively address the relationship between virtue ethics and the concept of the soul by focusing on Aristotle's understanding of ethics and his analysis of human nature. In Aristotle's philosophy, the concepts of“good life”and“happiness”(eudaimonia) are the cornerstones of his ethical theory. In this context, virtue ethics emphasizes the individual's character development, moral choices, and capacity for practical reasoning. While virtues express the individual's ability to realize what is good for both oneself and society, the concept of the soul is at the center of this process as a structure that makes sense of human existence. According to Aristotle, the soul is a whole that encompasses both the physical and mental aspects of human beings and is one of the most important elements that determine human moral actions. In the thesis, the relation of the soul to virtue ethics is analyzed especially through the concept of phronesis (practical wisdom). Phronesis refers to the individual's capacity to know the truth and to act in the right way at the right time. In Aristotle's ethical system, phronesis plays a critical role as a faculty that guides human moral decisions and makes it possible to apply virtues in practical life. In this study, the binding function of phronesis between the reasoning capacity of the soul and the actualization of virtues is discussed in detail. In conclusion, the thesis aims to reveal the elements that shape the ethical life of human beings and the effects of these elements on individual happiness and social harmony by evaluating Aristotle's virtue ethics and the concept of the soul as a whole. In this context, it is concluded that Aristotle's ethical theory can shed light on modern ethical debates.