Sağlık çalışanlarında örgütsel adaletin iş yaşam kalitesine etkisi
The impact of organizational justice on the quality ofwork life among healthcare professionals
- Tez No: 982610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT NALDÖKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, İş tatmini, Organizational justice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, sağlık çalışanlarının örgütsel adalet algılarının iş yaşam kalitesine etkisini incelemeyi hedeflemektedir. Araştırmanın tipi tanımlayıcı ve kesitseldir. Araştırma Sivas'ta bir kamu hastanesinde görev yapan sağlık çalışanları (doktor, ebe, hemşire, idari personel, sağlık teknisyeni/teknikeri, diğer sağlık personeli) ile yapılmıştır. Araştırmanın evreni İl Sağlık Müdürlüğünden edinilen bilgilere göre (N=2449) olarak belirlenmiştir. Örnekleme alınacak birey sayısını saptamak için %95 güven aralığı dikkate alınarak evrenin bilindiği aşağıdaki formül kullanılmıştır; (N. t2.σ2 / d2.(N-1) +t2.σ2) Araştırmanın örneklemi 332 olarak hesaplanmıştır. Örneklem hesaplanırken branş bazında tabakalandırma yapılarak her branş için ulaşılması gereken azami sayışa ulaşılmıştır. Çalışma sonucu 340 kişiye ulaşılmıştır. Verileri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmış olup anketler yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Anket verileri demografik bilgiler formu, Örgütsel Adalet Ölçeği ve İş Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde normal dağılım analizi, frekans analizi, t-testi, ANOVA testi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Veriler 01.10.2024 ve 15.03.2025 tarihleri arasında toplanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda örgütsel adalet ile iş yaşam kalitesi arasında pozitif yönlü orta düzeyde (r=0,689) anlamlı (p<0,01) bir ilişki görülmektedir. Değişkenlerin birbirleri üzerindeki açıkladıkları varyans (r2=0,47) %47'dir.Çalışanların örgütsel adalet algıları arttıkça iş yaşam kalitesinin de arttığı görülmüştür. Bu doğrultuda, işletmelerin uzun vadeli başarı ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşabilmesi için adaletli bir çalışma ortamı oluşturması gerekmektedir. Adil ücret ve terfi sistemleri, şeffaf karar alma mekanizmaları ve açık iletişim, çalışanların iş yaşam kalitesini artıran temel unsurlardır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of healthcare professionals' perceptions of organizational justice on their quality of work life. The research design is descriptive and cross-sectional. The study was conducted with healthcare professionals (doctors, midwives, nurses, administrative staff, health technicians/technologists, and other healthcare personnel) working in a public hospital in Sivas, Turkey. According to data obtained from the Provincial Directorate of Health, the population of the study was determined as N=2449. To determine the sample size, the following formula was used considering a 95% confidence interval and a known population: (N·t²·σ² / d²·(N–1) + t²·σ²). As a result, the sample size was calculated to be 332. Stratified sampling was applied based on professional branches, and the target number for each branch was reached. Ultimately, data were collected from 340 individuals. The data collection tool was a questionnaire, administered using the face-to-face interview technique. The questionnaire included a demographic information form, the Organizational Justice Scale, and the Work Life Quality Scale. For data analysis, normality analysis, frequency analysis, t-test, ANOVA, correlation, and regression analyses were performed. Data were collected between October 1, 2024, and March 15, 2025. Findings revealed a moderately positive and statistically significant relationship (r = 0.689, p <0.01) between organizational justice and quality of work life. The explained variance between the variables (r² = 0.47) was found to be 47%. It was observed that as employees' perceptions of organizational justice increased, their quality of work life also improved. In this context, in order for organizations to achieve long-term success and sustainability, it is essential to establish a fair working environment. Fair wage and promotion systems, transparent decision-making mechanisms, and open communication are fundamental elements that enhance employees' quality of work life.